Izvor: RTS, 08.Jul.2023, 05:53

Петсто дана рата у Украјини; касетна муниција Кијеву у пакету војне помоћи САД од 800 милиона долара

Рат у Украјини – 500. дан. Кијев тврди да су украјинске снаге напредовале за више од километар у близини Бахмута. Владимир Путин каже да неке земље покушавају да створе проблеме Русији, уверен да то никада неће успети. Володимир Зеленски позвао лидере НАТО-а да предузму >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << конкретне кораке ка чланству Украјине на самиту следеће недеље. Добио уверавања од словачке премијерке да нико не доводи у питање чланство, само је питање када. Џо Бајден одобрио слање касетне мунције Кијеву у оквиру новог пакета војне помоћи вредног 800 милиона долара.
Портпарол украјинске војске Сергеј Череватиј рекао је да су њене трупе напредовале за више од километар у близини Бахмута, наводећи да то чине дуж северног и јужног бока.

Володимир Зеленски обишао је више земаља чланица НАТО-а где је затражио подршку за кандидатуру Кијева. Намера је била да охрабри тамошње званичнике да на самиту НАТО-а идуће недеље у Вилњусу предузму конкретне кораке за примање Украјине у Алијансу и испоруче још оружја за контраофанзиву. Добио је подршку, нико не доводи у питање чланство, само је питање када.
Словачка премијерка Зузана Чапутова је рекла да је улазак Украјине у Алијансу питање "када", а не "да ли", и да је Кијев такође потенцијални члан Европске уније.
Генерални секретар НАТО-а најављује војну помоћ без преседана Украјини док год буде потребно, додајући да Алијанса нема јединствен став о слању касетне муниције Кијеву. Против тога је јасно иступила Немачка. 
"За нас, као државу, важи споразум из Осла који забрањује примену такве муниције", нагласила је немачка министарка одбране Аналена Бербок.
Џејк Саливeн, саветник Џозефа Бајдена за националну безбедност, рекао је да је председник САД одобрио слање касетне муниције у Украјину након "једногласне" препоруке његовог тима.
Тврди да руске снаге користе такво оружје за напад на суверену земљу као и за напад на цивилне циљеве  Украјини, кршећи међународно право.
Испорука касетне муниције ићи ће у оквиру новог пакета војне помоћи вредног 800 милиона долара.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган каже да та земља још не може да одобри улазак Шведске у НАТО због, како је навео, њене подршке терористима.
Најновији подаци Уједињених нација наводе да је више од 9.000 украјинских цивила, укључујући више од 500 деце, умрло од почетка рата у Украјини. Међутим, како напомињу, тај број је вероватно много већи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.