Izvor: RTS, 15.Nov.2023, 12:48

Табаковић: Инфлација на крају године биће око 8 одсто

Међугодишња инфлација у октобру од 8,5 одсто је била нижа од августовских очекивања Народне банке Србије, а најновије процене су да ће она крајем године пасти на око осам одсто, каже гувернерка Јоргованка Табаковић. Очекује се да се инфлација у границе циља врати >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << половином следеће године, а да ће затим наставити да успорава.
Гувернерка Народне банке Јованка Табаковић је, на представљању кварталног извештаја о инфлацији, рекла да су, и поред додатног повећања неизвесности, кретања у многим областима у складу са очекивањима из претходног извештаја, па чак и боље.
“Инфлација је у октобру била 8,5 одсто и креће се на нешто нижим нивоима од очекивања из августа. Успоравање на 8,5 одсто и повратак на једноцифрени ниво резултат је нижег раста цена хране, али цена у оквиру базне инфлације, индекс потрошачких цена алкохола и цигарета, које су успориле раст таквом кретању базне, а тиме и укупне инфлације, доприноси попуштање глобалних трошковних притисака, заоштравање монетарних услова, као и смањење краткорочних инфлационих очекивања финансијског сектора и привреде“, каже Табаковић.
Наводи да је раст БДП-а убрзан на 3,5 међугодишње, што је изнад ранијих очекивања.
“Имајући у виду кретања, раст на крају године биће око 2,5 процента. Имамо врло снажно побољшање екстерне позиције, дефицит текућег рачуна је износио 1,6 одсто БДП-а, тако да га је прилив по основу страних инвестиција вишеструко премашио. Девизне резерве су порасле на 24,4 милијарде евра на крају октобра“, рекла је Табаковић.
Истиче да ће фискални дефицит у овој години бити мањи од иницијално планираног и износиће око 2,8 одсто БДП-а, што ће убрзати опадање јавног дуга.
“Мера ограничавања каматних стопа на кредите одмерена је са свих аспеката, процењујемо да доношење ове мере ни на који начин не угрожава пословање банкарског сектора а доприноси финансијској стабилности. Повећава се расположиви доходак становништва, а није реч о суми која може да угрози опадање инфлације, може само да допринесе опоравку потрошње који је неопходан да бисмо оствари очекивани раст“, наводи Табаковић.
Наводи и да ће се у првом или најкасније почетком другог тромесечја идуће године, са опадањем инфлације, “каматна стопа вратити у позитивну територију“.
“Чак и задржавањем референтне камате од 6,5 одсто, НБС ће деловати све рестриктивније, чиме снажно доприносимо смањењу инфлације“, наводи Табаковић.
Прелазак на аранжман из предострожности Гувернерка је такође изјавила да Србија не планира да од Међународног монетарног фонда (ММФ) повуче траншу одобрених средстава јер не жели да плаћа камату, као и да ће са том међународном институцијом прећи из финансијског "стендбај" аранжмана у аранжман из предострожности.
Навела је и да се тренутно са ММФ-ом не разговара о повлачењу средстава, али да је одлука представника Србије, практично, већ донета и да ће на снази бити аранжман из предострожности, под условом да се не погоршају геополитичке околности. 
Одбор извршних директора ММФ-а Србији је у децембру прошле године одобрио "стендбај" аранжман у износу од 2,4 милијарде евра.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.