Izvor: RTS, 19.Apr.2023, 09:10

Медијско суђење века завршено пре почетка - "Фокс њуз" плаћа 787 милиона долара за лажне тврдње

Медијске компаније "Фокс корп" и "Фокс њуз" прихватиле су у последњи час судску нагодбу и обавезале се да ће исплатити 787,5 милиона долара произвођачу машина за гласање "Доминион воутинг системс", који их је тужио за клевету.
"Медијско суђење века", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << како су амерички медији назвали судски спор "Фокса" и компаније "Доминион воутинг системс", завршено је и пре него што је почело, пошто је медијска кућа прихватила нагодбу према којој ће произвођачу машина за гласање платити 787,5 милиона долара.

У тужби поднетој 2021. године суду у Делаверу, компанија "Доминион" је тражила одштету од 1,6 милијарди долара, па ће нагодбом добити само половину.
То је и даље 10 пута више од вредности компаније из 2018. и отприлике осам пута више од годишњег прихода из 2021. године.
Нагодба "Фокса" и "Доминиона" највећа је јавно позната нагодба за клевету у историји САД у којој је учествовала једна медијска компанија.
О нагодби се спекулисало данима пре почетка суђења, нарочито након што је суд у недељу најавио једнодневно одлагање.
Договор је на крају постигнут и објављен неколико сати након што је порота положила заклетву у Вишем суду Делавера, а пре уводног излагања.
"Стране су решиле свој случај", саопштио је судија Ерик Дејвис пре него што је распустио дванаесточлану пороту, приписавши јој заслуге за подстицање постизања нагодбе и хвалећи адвокате обе стране.
"Данашњи дан представља гласну подршку истини и демократији" Извршни директор "Доминиона" је открио колика је одштета прихваћена у оквиру судске нагодбе, нагласивши да је медијски гигант "Фокс" признао да је преносио лажне информације о компанији.
"Да би наша демократија опстала још 250 година, а надамо се и много дуже, морамо да будемо посвећени чињеницама. Данашњи дан представља гласну подршку истини и демократији", истакао је адвокат "Доминиона" Џастин Нелсон.
Огласио се саопштењем и "Фокс", наводећи да уважава одлуку суда.
"Уважавамо одлуке суда којима је потврђено да су неке тврдње о Доминиону биле нетачне, што потврђује сталну посвећеност компаније Фокс највишим новинарским стандардима. Надамо се да ће наша одлука да решимо спор на пријатељски начин омогућити земљи да крене напред", наведено је у саопштењу.
Медијска мрежа је тако практично признала да су у емисијама изношене лажне тврдње и оптужбе да је "Доминион" намештао резултате председничких избора 2020. године, али неће морати исто да призна и у етру.
Мердокови и "Фоксове" звезде поштеђени сведочења Нагодбом у последњи час случај је завршен, а руководство и медијске звезде "Фокса", укључујући Руперта и Лаклана Мердока, поштеђене су непријатног сведочења о извештавању о изборима 2020. године.

Иако је спор са "Доминионом" званично окончан, "Фокс њуз" се и даље суочава са тужбом за клевету компаније "Смартматик", још једног произвођача технологије за гласање, која је на сличан начин била оптуживана за намештање избора у "Фоксовим" емисијама.
Са друге стране, "Доминион" још увек има нерешене тужбе против медијских мрежа "Њузмакс" и "ОАН", као и против Трампових сарадника Рудија Ђулијанија, Сидни Пауел и Мајка Линдела.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.