Izvor: B92, 12.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

771 milion evra za približavanje EU

Beograd -- EU je za Srbiju izdvojila bespovratnih 771 milion evra, za projekte razvoja i približavanja EU u naredne četiri godine.

Dosadašnja iskustva pokazuju da treba bar četiri puta prijaviti projekat da bi Evropska unija odlučila da ga sufinansira. U okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć, prioritet imaju socioekonomski i programi u oblasti međugranične saradnje, kao i projekti iz ekologije, ljudskih resursa, regionalnog razvoja, poljoprivrede i ostalih sektora. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Svako ko ima ideju, dođe kod nas, mi mu pronađemo konkurs, pomognemo da napiše projekat, to posle ide na Evropsku komisiju i najčešće se samo 25 odsto projekata odobri. Evropska unija strogo kontroliše trošenje novca”, kaže Mojca Dušica Zajc, savetnica slovenačke konsultantske kompanije "RR&co".

Do novca za projekte najlakše je doći ukoliko se imaju partneri iz drugih evropskih zemalja, a čitava procedura može potrajati i duže od godinu dana.

Takođe, pored ovih sredstava, Srbija u okviru programa za istraživanja i razvoj može konkurisati i za dodatnih 50,5 milijardi evra za različite projekte tokom perioda od 2007. do 2013. godine.

EU je Srbiji u okviru pretpristupnog finansijskog programa IPA namenila u naredne četiri godine 771 milion evra, od čega 186 miliona u ovoj, 191 milion u 2008, 195 miliona u 2009. i 198 miliona evra u 2010. godini.

Srbiji je od prošlog meseca odobreno i učešće u Sedmom okvirnom projektu za istraživanje i razvoj, vrednom 50,5 milijardi evra, od kojih je Srbiji namenjeno između 186 i 198 miliona evra godišnje.

Predstavnici "RR&co" kažu da će od sposobnosti državnih institucija i stručnjaka edukovanih da učestvuju u pripremi i vođenju projekata, najviše zavisiti koliko će novca iz tih fondova Srbija dobiti.

Dodali su da Srbija trenutno nema dovoljno takvih stručnjaka i da bi samo u Beogradu trebalo da postoji jedna institucija sa 50 do 60 zaposlenih koji bi se time bavili, a u cilju privlačenja što više novca iz fondova EU za projekte u Srbiji.

Od svih sadašnjih članica EU, pretpristupne fondove najbolje je iskoristila Irska, koja je dobila 92 odsto namenjenog novca, dok su najmanje uspešne bile Grčka i Portugal sa oko 70 odsto.

"RR&co" je konsultantska kompanija koja će u narednih godinu dana u Srbiji otvoriti tri kancelarije za pružanje pomoći onima koji žele da konkurišu za dobijanje bespovratnih sredstava Evropske unije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.