Izvor: B92, 22.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

60 miliona evra kredita za kupovinu domacih firmi

Beograd -- Sest domacih i stranih banaka obezbedice tokom ove godine 60 miliona evra za kreditiranje lica koji zele da kupe neku od ponudjenih 1.000 malih i srednjih firmi - saopsteno je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. Ministar za privatizaciju Aleksandar Vlahovic je istakao da je cilj ovog bankarskog projekta da se ubrza aukcijska prodaja firmi. Vlahovic je sledecim recima apelovao na gradjane da kupuju firme: "Mi pozivamo domaci privatni sektor da uzme ucesce u ovom, bez ikakvog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razloga za strah da ce neko proveravati poreklo imovine. Jednostavno, i na ovaj nacin zelimo da stvorimo pozitivnu investitcionu klimu. Oni koji su bili kriminalci, njih treba da goni sud. 99 odsto provatnog sektora u ovoj zemlji je nastao samoniklo i ne zelim da se stavi znak jednakosti izmedju ovih prethodno pomenutih i onih koji su se zaista razvili zahvaljujuci spremnosti da u datom trenutku prohvate rizik bez ikakve podrske drzave". Vlahovic je objasnio da ce pomenutim kreditima biti finansirano ucesce u privatizaciji za iznos depozita i za punu cenu preduzeca koje se prodaje.

Svi prisutni bankari su izjavili da ce za pocetak izdvojiti po 10 miliona evra, samo je Vojvodjanska banka najavila neogranicenu sumu u te svrhe. Direktor niske AIK banke Ljubisa Jovanovic, medjutim, otvoreno je izjavio da ce za odobravanje kredita traziti mnogo vece garancije od ostalih bankara: "AIK Banka, pored vec ovih standarda o kojima su kolege govorile, mi obavezno trazimo kao obezbedjenje, pored akcije i imovinu privatizovanog preduzeca i licnu imovinu domaceg menadzmenta, ne iz razloga totalnog pokrica, nego iz psiholoskog razloga, jer je to garancija da ce on vratiti na neki nacin. Drugi uslov je da ekipa koju banka ovlasti ucestvuje u pravljenju tog preduzeca do otplate kredita".

Od domacih banaka kredite za aukcijsku kupovinu preduzeca odobravace Vojvodjanska, Delta banka, niska AIK i beogradska Ju banka, a od stranih banaka samo Rajfaizen i HVB banka".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.