Кинеска економија у другом кварталу порасла за 6,3 одсто међугодишње

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jul.2023, 14:01

Кинеска економија у другом кварталу порасла за 6,3 одсто међугодишње

Кинеска економија је у другом кварталу порасла за 6,3 одсто међугодишње, саопштио је данас Национални завод за статистику Кине. Фото: Танјуг/AP Photo/Mark Schiefelbein Економија је расла брже него у првом кварталу ове године када је забележен годишни раст БДП-а од 4,5 одсто, али спорије него >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << што су очекивала тржишта, која су прогнозирала економски раст у другом кварталу од 7,3 одсто.
У првих шест месеци је кинески БДП порастао за 5,5 одсто у односу на исти квартал прошле године, а за 1,0 одсто у односу на претходни квартал, наводи се на сајту Националног завода за статистику Кине.
Резултати за јун показују да је индустријска производња порасла 14-ти месец заредом, а стопа незапослености у градовима је износила 5,2 одсто, док је незапосленост младих достигла нови максимум од 21,3 одсто. Кинески извоз је у јуну пао за 12,4 одсто у односу на исти месец прошле године, на 255,38 милијарди евра, објавила је прошле недеље Генерална управа царина Кине.
Тржишта су прогнозирала да ће кинески извоз у јуну међугодишње пасти за 9,5 одсто, тако да је резултат гори него што се очекивало, пре свега због слабије глобалне потражње. Циљ Пекинга за ову годину је економски раст од 5,0 одсто, пренеле су раније агенције.
Кина је у 2022. години забележила економски раст од 3,0 одсто, што је знатно мање него што је била жеља кинеске владе – 5,5 одсто.
Američki i evropski berzanski indeksi uglavnom u blagom padu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кинеска економија у другом кварталу порасла за 6,3 одсто међугодишње се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.