34 odsto domaćinstava ima računar

Izvor: B92, 09.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

34 odsto domaćinstava ima računar

Beograd -- Oko 34 odsto domaćinstava u Srbiji poseduje računar, što je više za 7,5 odsto u odnosu na prošlu godinu, pokazuje statistika.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović je na predstavljanju rezultatata statističkog istraživanja 2007. "Upotreba informacionih i komunikacionih tehnologija u Srbiji" u Privrednoj komori Srbije ukazao da u Beogradu - svako drugo, u Vojvodini - svako treće, a u centralnoj Srbiji svako četvrto domaćinstvo koristi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << računar.

Zabrinjava, međutim, podatak da ima duplo više računara u gradskim nego u seoskim sredinama i da se ta razlika znatno uvećava, naveo je Vukmirović.

Kada je reč o pojedincima u Srbiji, čak 52,3 odsto osoba nikada nije koristilo računar, ali se ove godine za 4,5 odsto povećao broj korisnika računara u odnosu na 2006. godinu.

Broj korisnika interneta u odnosu na prošlu godinu povećan je za tri odsto, ali zabrinjava podatak da svega tri četvrtine studenata koristi internet, odnosno svaki četvrti ne koristi globalnu mrežu i to je najlošiji podatak u ovom istraživanju, smatra Vukmirović.

On je naveo da je od ukupno 1.000 ispitanih firmi, 97,7 odsto koristi računar, što predstavlja povećanje od 0,3 odsto u odnosu na 2006. godinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.