32 sata rada nedeljno?

Izvor: B92, 25.Avg.2023, 09:59

32 sata rada nedeljno?

Pregovori između Ujedinjenih radnika u autoindustriji (UAW) i Stelantisa, vlasnika Krajslera i Džipa, su u toku.

UAW, sindikat koji je na vrhuncu svoje snage imao milion i po članova i svojim kolektivnim ugovorima postavljao standarde radnog odnosa u SAD, danas zastupa 400.000 hiljada ljudi i u proteklom periodu je učinio niz ranije nezamislivih ustupaka poslodavcima.

Pregovori su, prema nezvaničnim informacijama, započeti bez učešća operativnog direktora Stelantisa, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Marka Stjuarta, koji je umesto sastanka sa vođstvom UAW, odlučio da pošalje pismo iz svog drugog doma u Meksiku i da tim putem urgira za sporazum na bazi "ekonomskog realizma", piše portal Mašina.

Šon Fejn, novi predsednik najvećeg sindikata u Americi, zastupa zahteve radnika američke autoindustrije za značajno povećanje plata i ukidanje višerazrednog sistema zapošljavanja, a u svojim javnim nastupima naglašava značaj slobodnog vremena, o čemu piše Aleks N. Pres za portal Jacobin.

"Moramo da radimo više kako bismo održali isti standard života", rekao je Fejn članovima UAW uoči pregovora sa Stelantisom i podsetio je da plate godinama stagniraju, a da su nekima, nakon uračunavanja inflacije, plate čak niže nego 2007. godine.

"To znači da više vremena provodimo radeći, a manje vremena živeći život. To znači da propuštamo utakmice naših mališana i porodične proslave. To znači da smo manje u prirodi, ređe na putovanjima, da ne stižemo da ostvarujemo svoje strasti i da se bavimo onim što nas ispunjava", rekao je Fejn.

Zbog toga je neophodno da se smanji radno vreme, smatra novi predsednik UAW, koga su članovi demokratski izabrali nakon raskrinkavanja koruptivnih radnji starog vođstva sindikata.

Šon Fejn se efektivno zalaže za 32-časovnu radnu nedelju. Prema njegovim rečima, cilj mu je da se UAW izbori za četrdesetočasovnu radnu nedelju od ponedeljka do petka, ali da od pet radnih dana svakom radniku jedan bude plaćen slobodan dan. Odredbe za prekovremeni rad bi se primenjivale, ali bi se primenjivale nakon trideset dva radnih sati.

Fejn se sa idejom skraćivanja radne nedelje susreo u starim sindikalnim časopisima.

Kako kaže novi predsednik UAW-a, ideja o kraćoj radnoj nedelji ga je privukla kada je pregledavao stare brojeve sindikalnog časopisa Solidarnost. U izdanjima iz 1930-ih i 1940-ih, članovi UAW-a su se zalagali za 35, pa čak i 32 sati rada nedeljno. Takve ambicije su u značajnoj suprotnosti sa pristajanjem prethodnog vođstva tog sindikata na radne režime koje poslodavcima dozvoljavaju zahtev da se radi sedam dana u nedelji, dvanaest sati dnevno.

U jednom od svojih obraćanja članovima, Fejn je opisao vreme čoveka kao "najveći resurs na ovom svetu", napominjući da, iako svako od nas ima ograničenu količinu vremena, mnogo ga provedemo na poslu, često radeći zarad tuđeg profita nešto što inače ne bismo želeli.

Na konferenciji za pripremu štrajka Fejn je istakao neophodnost da se povede borba za slobodno vreme.

"Ako mi ne povedemo ovu borbu, ako mi ne vodimo ovaj razgovor, niko neće. Moramo da promenimo narativ. To je naša sindikalna dužnost, to je dužnost rukovodstva, i to je ono što nameravamo da uradimo".

Šon Fejn nije usamljeni glas u zagovaranju smanjivanja radnog vremena. Ranije je senator Mark Takano predstavio predlog zakona koji bi u Americi omogućio četvorodnevnu radnu nedelju i sve je više istraživanja i pilot projekata koji pokazuju da trend skraćene radne nedelje raste u svetu i da su efekti koji se postižu kraćim radnim vremenom pozitivni kako za radnike i radnice tako i za poslodavce.

O skraćivanju radne nedelje se sve češće govori i u Srbiji. Već sprovedeni probni periodi i iskustva firmi koje su skratile radnu nedelju su doveli do nekoliko modela koje svi mogu koristiti u skladu sa svojim potrebama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.