Izvor: RTS, 17.Nov.2023, 00:11

Нападач на мужа Ненси Пелоси проглашен кривим, прети му до 30 година затвора

Савезни суд прогласио је Дејвида Де Пeпеа кривим по две тачке за напад на Пола Пелосија (83), мужа бивше председавајуће Представничког дома Ненси Пелоси, прошле године у њиховој кући у Сан Франциску.
Дејвид Де Пепе је проглашен кривим по једној тачки >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за напад на члана уже породице савезног званичника, а по другој за покушај отмице, због чега би се могао суочити са максималном казном од 30, односно 20 година затвора, преноси Си-Ен-Ен.

У оптужници се наводи да је Де Пепе упао у кућу високе америчке званичнице са "насилним планом да отме Ненси Пелоси и да је држи као таоца“.
Де Пепеов адвокат Џоди Линкер рекао је да је њен клијент напао Пола Пелосија, али је тврдио да се његова мотивација за напад не поклапа са оптужбама против њега. 
"Овај случај говори о томе да ли је Дејвид деловао због функције Ненси Пелоси као члана Конгреса. Није. И ударио је Пола Пелосија само у кратком тренутку очаја јер је стигла полиција и његов већи план је осујећен",  рекла је Линкер пред поротом. 
Износећи своју одбрану у уторак, Де Пепе је дао детаљнији поглед на своје мотиве пре напада, понекад постајући емотиван док је износио примере теорија завере за које је сматрао да су истините. Он је рекао поротницима да је планирао да обуче костим једнорога на надувавање и да сними своје испитивање Ненси Пелоси како би га поставио на интернет.
Како је навео, план му је био да натера Пелоси "да призна да је лагала амерички народ". 
Де Пепе, канадски држављанин који се преселио у САД пре више од 20 година, такође је оптужен на федералном суду за напад смртоносним оружјем, злостављање старијих особа, провалу у станове и друга кривична дела. Датум суђења за те оптужбе није заказан.
Напад који се догодио у октобру 2022. изазвао је шок у Вашингтону у време пораста претњи јавним званичницима.  Страх од политичког насиља је повећан након напада на Капитол САД 6. јануара 2021. и  других инцидената последњих година у којима су били на мети чланови Конгреса последњих година. 
Тадашња председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси навела је овај напад као један од разлога за повлачење са те функције.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.