Izvor: RTS, 08.Jul.2023, 06:01

Трактори у саобраћајним несрећама - страда више од 30 људи годишње

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, у Србији се годишње догоди око 500 несрећа у којима учествују трактори. Нажалост, за годину у таквим несрећама погине више од 30 људи. У време интензивних пољопривредних радова трактора је више на путевима, па стручњаци >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << упозоравају на додатни опрез.
На путу из Темерина ка Бечеју је увек гужва. Уз пут су салаши и њиве па је доста и трактора који користе магистралу. Јанош Фараго каже да возачи аутомобила не разумеју како трактор функционише у саобраћају.

"Најбоље да лепо, мирно возиш. Јер они 'ускачу' испред тебе. Не гледају сад. Они мисле да трактор може одмах да стане", каже Јанош Фараго, тракториста из Темерина.
Када се формира колона на путу, свако скретање улево је ризик. 
Рудолф Тот, пољопривредник из Темерина истиче да други учесници у саобраћају не очекују да ће неко да скрене са асфалтног пута. Значи људи једноставно само обилазе и не обраћају пажњу. Шта је сад ту проблем, мало су и машине старије, тако да сигнализација можда се не види толико", додаје Тот.
Недостатак опреме кривац за више од половине несрећа У више од половине случајева када страда или се повреди тракториста, разлог је то што трактор нема кабину или заштитни рам. А таквих је око 100.000 трактора.
"У току сезоне пољоприврених радова, најчешће повреде због којих нам се пацијенти јављају су повреде шаке, ноге, главе, грудног коша, и то је углавном разлог, умор, алкохолисаност, непажња“, каже Јасмин Османовић из Службе хитне медицинске помоћи у Шапцу.
Саветује возаче да буду одморни, да се морају хидрирати, пити течност, воду, а не алкохол.
У 41 одсто случајева узрок несреће са учешћем трактора је неприлагођена брзина, а у 30 одсто неисправна светла или показивачи правца.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.