250 grama maslaca komšije plaćaju kao Evropljani kilogram

Izvor: B92, 16.Jul.2023, 12:27

250 grama maslaca komšije plaćaju kao Evropljani kilogram

Ako turisti požele maslac, plaćaće ga znatno skuplje nego bilo gde u Evropi jer Hrvati 250 grama maslaca plaćaju gotovo kao Evropljani kilogram.

U poređenju s 2021. godinom, cena mu je porasla za gotovo 60 posto. Osetno su poskupeli i hleb i sir.

Pakovanje od 250 grama maslaca ide po ceni i do četiri evra, u zavisnosti od prodavnice.

Maslac je jeftiniji u Evropi i to ne malo. Kada se gleda veleprodajna cena - prosek za Hrvatsku je sedam evra i 26 centi. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << U Evropi je taj broj manji za dva i po evra. Kilogram se u proseku plaća četiri evra i 66 centi, navodi Dnevnik.hr.

U Hrvatskoj se maslac manje proizvodi, pa se i više plaća, objašnjava ekonomski analitičar Damir Novotni. Skup je i uvoz, a cene idu dodatno gore kada stignu turisti.

"Kad krene turistička sezona onda maslac ima veću potražnju jer jednostavno poželite maslac za doručak. Tada cene idu gore, jer nema dovoljno domaće ponude, nema dovoljno domaće proizvodnje", rekao je.

Hleb je i dalje skup. Kilogram pšenice 17 centi, a hleb u proseku evro i 40. Gde je logika, pišu.

"Zapravo se od domaće pšenice domaći hleb i ne proizvodi. Pekarska i industrija testenine uvoze posebne vrste pšeničnog brašna, a kakve mi u Hrvatskoj nemamo", objasnio je Novnotni.

Jer se u Hrvatskoj, objašnjava analitičar, najvećim delom pšenica proizvodi za stočnu hranu, a Hrvati više vole peciva za koja treba uvoziti sirovinu.

Prilagođavanje bi moglo početi od onih koji seju pšenicu - umesto stočne, u hrvatsku zemlju da posade onu za fini hrvatski hleb koji nije iz uvoza, prenosi seebiz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.