Izvor: RTS, 08.Maj.2023, 16:00

Чумић код Крагујевца: Како напредује трогодишњи Гаврило Ђурђевић, који је 2021. примио најскупљи лек на свету

Мали Гаврило Ђурђевић из Чумића надомак Крагујевца, који је пре две године ујединио Србију у својој борби против спиналне мишићне атрофије, сваким даном је све боље. Његови родитељи и браћа свакодневно са њим раде вежбе и играју се и надају се да ће у будућности >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Гаврило самостално ходати.

Пре две године Ђурђевићи су сањали да се Гаврило игра са браћом. Страх и неизвесност, да ли ће сакупити два и по милиона евра за најскупљи лек на свету и како ће Гаврило реаговати на терапију, коју је примио у Мађарској, претворили су се у радост и срећу. Гаврило данас са две и по године самостално седи и једе, говори и уз подршку се креће.
“Задовољни смо његовим досадашњим напретком и надамо се да ће у будућности остварити још боље резултате. Наравно уз рад, уз Божију помоћ и ето још једном захвални смо свима који су нам ову срећу омогућили”, захвална је Невена Ђурђевић, Гаврилова мајка.
Иако, мали Гаша, како га укућани зову, напредује, борба Ђурђевића и даље траје.
“За прошлу годину све укупно месец и по дана смо били заједно, сви заједно као породица кући. Нена је 3-4 дана кући, па онда две три недеље у неком центру на вежбама”, истиче Александар Ђурђевић, Гаврилов отац.
“Породица је наша снага и његова упорност и његова истрајност просто не оставља места нама као родитељима да посустанемо”, додаје Невена, Гаврилова мајка.
Заједничке тренутке, седмогодишњи Андреј и четворогодишњи Василије највише проводе у игри са братом.
“Волимо да се играмо - Где си, ту си? То су жмурке”, каже Андреј Ђурђевић.
Василије додаје: „Мало се играмо у песку и мало се љуља на љуљашци”.
Гаврило наставља своју борбу. Свакодневно вежба. Има интенезиве физикалне и окупационе терапије у Београду и тертмене код логопеда.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.