Izvor: RTS, 05.Avg.2023, 06:17

Уградњу климе мајстори наплаћују и 200 евра, свака рупа у зиду подиже цену

Климе су у овим врелим данима и више него потребне. Многима су укључене током целог дана, а неки их не гасе ни ноћу. Међутим, уградити климу није јефтино. Цена уређаја креће се од 25.000 динара па навише, али то је само део трошка. За уградњу монтажери траже и више од 200 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << евра.
Пре неколико дана Дејан Вујичић решио је да купи климу – осамнаестицу, и то на рате.
“Узео сам картицу од банке, на 12 месеци, кошта 55.000 динара. Али сам имао изненађење када су мајстори дошли да је уграде, то је коштало око 25.000. Велики је трошак и изненађујуће је”, истиче Вујичић.
За 25.000 динара може да се купи нова, слабија клима. За њу би уградња коштала од 10.000 до 12.000 динара.
Што је скупљи клима уређај - виша је и цена уградње. Продавци на сајтовима тврде да је сада монтажа двоструко скупља него раније. У Унији сервисера климатизације пак кажу да је цена иста као прошле године. Дневно имају и до 200 позива, највише због кварова.
Дешава се да грађани имају своје захтеве приликом монтаже, па и то утиче на крајњи рачун.
“Прво се са странком договоримо где ће да стоји унутрашња, а где спољна јединица. Онда се започиње монтажа унутрашње, буши се рупа како би се спровела инсталација до спољне јединице”, каже Иван Антић из Уније сервисера климатизације.
Свака рупа увећава цену Цена зависи од дужине инсталација, броја носача, јачине климе и од тога колико ју је компликовано монтирати. Најјефтинија је уградња, око 12.000 динара, ако се монтира на висини до три метра и ако се буши само један зид.
“Свака та рупа повећава цену, сад зависи шта, али повећава за 2.000, 3.000 динара уградњу. Сада ако на пример клима иде на кров, или је то пети или шести спрат, па и то значи већа цена”, објашњава Антић.
Материјал је поскупео, алат, цена рада, гориво, закуп локала. И то утиче на услугу монтаже. Тешко је пронаћи доброг мајстора, а и када се нађе, то кошта.
“Та уградња је некада коштала 7.000, 8.000, сада три пута више. То се правда тиме да је материјал скочио, нпр. бакар, али није баш толико да је скочио. Звао сам и удружење, они су ми рекли да су то лиценцирани мајстори”, рекао је Дејан Вујичић.
И сада клима може да се угради за 6.000 до 7.000 динара, али питање је да ли сервисер има лиценцу, тврде у Унији сервисера климатизације. Код такве уградње не постоји гаранција.
Препорука Уније сервисера је да се ипак бирају монтажери који имају сертификат и овлашћени су за монтажу клима-уређаја. У супротном - колико пара толико и промаје.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.