192,5 miliona dolara za Srbiju

Izvor: B92, 21.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

192,5 miliona dolara za Srbiju

Vašington -- Odbor direktora Svetske banke odobrio iznos od 192,5 miliona dolara za pet projekata u Srbiji, saopštila sinoć ta institucija.

Projekti se odnose na razvoj borskog regiona, unapređenje konkurentnosti poljoprivrede u Srbiji, zaštitu od poplava, unapređenje stanja i bezbednosti puteva, kao i popravljanje energetske situacije u školama i bolnicama, navodi se u saopštenju.

Projekat razvoja regiona Bora, za koji će biti izdvojena ukupno 43 miliona dolara, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima za cilj da reši ekološke i socijalne probleme koji su posledica restrukturiranja rudarskog sektora, i da obezbedi nove izvore privrednog rasta i nova radna mesta u jednom od, kako navodi Svetska banka, najsiromašnijih regiona istočne Srbije.

Pored boljih ekoloških uslova u regionu, smanjenja broja nezaposlenih i rasta u sektoru malih i srednjih preduzeća, projekat, kako se navodi, indirektno treba da intenzivira ekonomske aktivnosti u regionu, privuče dodatna ulaganja i donacije i smanji potrebu za državnom pomoći.

Za taj projekat, 10 miliona dolara će u vidu beskamatnog kredita sa rokom otplate od 20 godina izdvojiti IDA, a 33 miliona dolara zajma na 17 godina obezbediće IBRD.

U okviru ostalih odobrenih projekata, Svetska banka je za Nacionalnu poljoprivrednu strategiju Srbije i za konkurentnost njenih poljoprivrednih proizvoda na srpskom i međunarodnim tržištima odobrila zajam od 17 miliona dolara i bespovratni zajam od 4,5 miliona dolara.

Pedeset miliona dolara Svetska banka je namenila projektu koji treba da podrži prioritetnu zaštitu od poplava duž obala Save i Dunava.

Najveća pojedinačna aktivnosti odnosiće se na basen reke Tise, a pažnja će biti poklonjena i zaštiti od poplava na području Tamiša i Velike Morave.

U okviru programa obnove saobraćajnica, Srbija će dobiti dodatnih 50 miliona dolara za obnovu 113 kilometara magistralnih i regionalnih puteva.

Sredstva Svetske banke od 28 miliona dolara Srbija će, kako se navodi, iskoristiti za rešavanja problema vezanih za snabdevanje energijom, osvetljavanje i grejanje u bolnicama, školama i sličnim objektima širom zemlje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.