17.888 panela i osam vetrenjača: Priključena najveća hibridna elektrana u Austriji FOTO

Izvor: B92, 15.Jun.2023, 20:57

17.888 panela i osam vetrenjača: Priključena najveća hibridna elektrana u Austriji FOTO

Najveća hibridna elektrana u Austriji priključena je početkom godine na mrežu.

Nekoliko malih elektrana snabdevaju više od 17.400 domaćinstava čistom strujom koristeći energiju sunca i vetra, saopštila je Kancelarija Grada Beča u Beogradu.

Priključivanje na mrežu je omogućeno hibridnim kontrolorom koji je razvijen u okviru istraživačkog projekta „Aspern Smart City Research“. Inovativni softver upravlja elektranom pametno i samostalno koristeći promenljive >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vremenske uslove kako bi podržao snabdevanje. Bez kontrolora priključenje na mrežu ne bi bilo moguće, navodi se u saopštenju.

Hibridna elektrana Trumau ima 17.888 solarnih panela i jedan vetropark sa osam vetrenjača. Istraživački tim je u saradnji sa bečkom energetskom kompanijom Vin Energi i kompanijom Simens dizajnirao softver koji može da kontroliše proizvodne jedinice i ispuni tehničke specifikacije mreže. Prvi put je ovakav kontrolor implementiran u hidroelektranu ove veličine i može se koristiti za buduće hibridne elektrane čime bi se podržao prelazak na snabdevanje čistom energijom.

Infrastruktura se optimalno koristi kombinacijom različitih izvora energije. Istovremena proizvodnja se retko dešava sa energijom sunca i vetra. Sunčan, a vetrovit dan je pre izuzetak nego pravilo. Usled napajanja iz malih elektrana sa različitim izvorima energije hibridna elektrana može da proizvede mnogo više konstantne struje od pojedinačnih fotonaponskih ili vetroelektrana. Ukoliko se isporuči više energije nego što je potrebno, ona može da se skladišti i koristi po potrebi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.