16 procentnih poena niže nego kad smo počeli

Izvor: B92, 04.Okt.2018, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"16 procentnih poena niže nego kad smo počeli"

Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da je nivo problematičnih kredita u ukupnim odobrenim kreditima iznosio u avgustu svega 6,5 odsto

To je, kako je navela, značajno smanjenje.

"Njihova vrednost je za 16 procentnih poena niža u odnosu na trenutak kada smo počeli da sprovodimo strategiju za rešavanje problematičnih kredita uz podršku i podsticaj Misije MMF", rekla je Tabaković na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << finansija Sinišom Malim i predstavnicima tima Međunarodnog monetarnog fonda.

Ilustrujući dobru koordinaciju i saradnju Vlade i NBS, odnosno koordinaciju monetarne i fiskalne politike, Tabaković je istakla da je pre četiri godine teško neko mogao da veruje da će Srbija imati desetogodišnje dinarsku hartiju od vrednosti.

"Danas u portfelju dinarskih hartija od vrednosti Srbija ima više od 60 odsto hartija od vrednosti sa ročnošću dužom od pet godina. To znači da investitori veruju u budućnost i održiv rast Srbije i zato ulažu u dugoročne hartije", navela je ona.

Kamata na te hartije je pre četiri godine, kada su prvi put ponuđene, iznosila 14 procenata, a danas iznose 4,8 procenata, što je, kako naglašava guverner, merljiv rezultat jer je dokaz poverenja onih koji u Srbiju ulažu.

Prema njenim rečima, postignuta je makroekonomska stabilnost, inflacija je niska, ostvarena je stabilnost cena, a "na nama" je, kako kaže, da taj rezultat održimo.

Tabaković je dodala da je u odnosu na period od pre četiri godine danas 200.000 više zaposlenih u privatnom sektoru.

Istakla je i da je NBS zadovoljna saradnjom sa MMF-om i Vladom Srbije, kao i ostvarenim rezultatima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.