Izvor: RTS, 23.Jun.2023, 20:21

Европска недеља могућности - 120 информативних панела и како конкурисати за фондове

Европска унија уложиће четири милиона евра у изградњу Центра за посетиоце на локалитету Феликс Ромулијана. То је један од уговора који је потписан у склопу Европске недеље могућности, а која се одржава од 21. до 26. јуна. Дискусије у оквиру данашњих сесија биле су >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << посвећене кулутури, медијима и цивилном друштву.
Слобода, солидарност, владавина права и људска права су основни елементи заједничког европског пројекта у којем Делегација Уније види и Србију као интегрални део. То напомињу - показују и резултати које постиже готово 150 организација из Србије у оквиру програма Креативна Европа.

“Захваљујући овом програму продуцирано је преко десетине српских филмова који су међународно признати, а међу којима су Отац, Страхиња, Лето кад сам научила да летим. Европска унија и даље поносно помаже српску културу и наредних седам година очекује још већа средства у оквиру Програма Креативна Европа, што значи више прилика за културне актере у Србији”, истиче Пламена Халачева, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији.
Србија ће учествовати и у европском програму Грађани, једнакост, права и вредности, поручује министар за људуска и мањинска права и друштвени дијалог. Реч је о програму који између осталог подстиче веће укључивање грађана у доношење одлука, борбу против нетолеранције, дискриминације, родно заснованог насиља и насиља над децом.
“Овај програм, различитим актерима даје могћуност да сарађују, размењују искуства, мишљења са колегама из држава широм Европе. На тај начин они јачају капацитете и прпиремају се за коришћење фондова који ће нам бити доступни у тренутку приступања, али се првенствено оснажују за тражење одговора на друштвене изазове са којима се суочавају подједнако све државе региона, као и развијене државе ЕУ”, наводи Томислав Жигманов, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог.
Европска недеља могућности бави се и темама попут економије и бизниса, образовања, младих и спорта, локалног развоја, зелене транзиције, пољопривреде. Током пет дана, одржава се више од 120 информативних панела, а заинтересовани ће моћи да сазнају и како да конкуришу за програме, пројекте и европске фондове.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.