115 KVADRATA U CENTRU GRADA ZA 69.000 EVRA: Gde su najjeftiniji stanovi u blizini Beograda

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2020, 08:52

115 KVADRATA U CENTRU GRADA ZA 69.000 EVRA: Gde su najjeftiniji stanovi u blizini Beograda

Stanovi u Pančevu bi već sledeće godine mogli drastično da poskupe, čak i do 30 odsto.

Da se Beograđani sve češće sele u Pančevo i da je kupovina kuća i stanova u gradiću 18 kilometara od prestonice sve popularnija, sada je već stara vest. Nova je da bi kvadrat u Pančevu već sledeće godine mogao drastično da poskupi, čak i do 30 odsto.

Prema podacima portala nekretnine.rs kvadrat na periferiji grada može se kupiti i za manje od 600 evra, dok luks, novi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kvadrat u strogom centru Pančeva košta u proseku oko 1.000 evra.

Praktično, četvorosoban nov stan u centru grada od 115 kvadrata moguće je kupiti po ceni od 69.000 evra. Trosoban stan, takođe u centru, od 88 kvadrata prodaje se za 82.000 evra.

Starčevo i Strelište

Jedanaest kilometara od Pančeva, u Starčevu, 32 kvadrata koštaju 15.000 evra, dok se na Strelištu, naselju za koje kažu da je urbani blok, 35 kvadrata prodaje za 20.000 evra. Porodična kuća na pet ari placa, u Gornjem gradu, kompletno opremljena, od 180 kvadrata košta 140.000 evra.

Eksploziju cene kvadrata nedavno je najavio predsednik Aleksandar Vučić, a pozivajući se na ulaganja u regionalne i lokalne puteve.

- Kvadrat životnog prostora će rasti u Pančevu. Videćete za godinu dana da će za 100 do 300 evra biti skuplji kvadrat. Svakome će da skoči cena imovine zbog svega što je država radila - podvukao je on.

Iako je zaseban grad, do Pančeva se lakše i brže dolazi nego do mnogih delova Beograda. Od Glavne autobuske stanice u gradu na Tamišu do Pančevačkog mosta u Beogradu stiže se autobusom za oko 25 minuta, a za još 10 do 15 do gotovo svih centralnih destinacija u prestonici. Autobusi ATP-a na liniji Pančevo - Beograd polaze na svakih pola sata, a u vreme jutarnjeg i poslepodnevnog špica i na 15 minuta. Jedina mana je nedostatak noćnog prevoza, pa od ponoći do prvih jutarnjih sati nema polazaka.

Tokom poslednjih desetak godina u Pančevu su renovirani Narodna bašta, sportski centar, plaža na Tamišu, otvoreno je i više velikih marketa i tržnih centara. Pančevcima su na raspolaganju i brojni sportski objekti, bazeni i teretane, veliki broj osnovnih i srednjih škola, jedino im još nedostaju - privatni vrtići.

Inače, posle višemesečnog zastoja prodaja stranova je krenula, ali uprkos najavama, cena kvadrata nije pala i dalje se drži.

Raste broj oglasa u kojima se nude stanovi. U ponudama ima i novogradnje i starogradnje, a sve je više i stanova koje su vlasnici ranije izdavali na dan.

Najjeftinije u Rakovici

Prema podacima RGZ u Beogradu su najjeftiniji kvadrati u Rakovici, od 500 do 1.432 evra. Kada je reč o staroj gradnji, najskuplji stanovi su u opštini Stari grad, s prosečnom cenom od 2.000 evra. Novi stanovi su najskuplji u opštini Savski venac s prosečnom cenom od gotovo 3.000 evra po kvadratnom metru.

Najskuplji stanovi u Beogradu su na lokaciji Beograd na vodi, gde je prošle godine prodat stan za 1.320.000 evra. Na ceni su i najpopularniji delovi grada u Novom Sadu - Grbavica, Limani i Bulevar oslobođenja.

- Nezvanične informacije sa tržišta nam govore da se veliki broj ljudi opredeljuje za kupovinu nekretnine zbog glasina da će banke podići procenat učešća na 30 odsto. Za sada su cene stabilne i nema promena, a razlog je verovatno povećano interesovanje - kaže Anita Pešić, produkt menadžer sajta Nekretnine.rs.

Pešić očekuje veću ponudu tokom juna, jer većina agencija u maju nije radila u punom obimu.

Potražnja za kućama van grada

Jedna od većih promena na tržištu nekretnina u Srbiji je to što se građani sve više odlučuju na kupovinu kuća sa dvorištem, na obodu grada, za razliku od prethodno popularnih stanova u centru. Dosta građana posle vanrednog stanja počelo je da se interesuje i za gradnju kuća, te tako ima mnogo upita i za lokacije za gradnju, tvrdi Kaća Lazarević, vlasnica agencije za nekretnine. Popularni su Baćevac, Vranić, Avala, Kosmaj, Barajevo...

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.