Izvor: RTS, 02.Avg.2023, 21:47

Питсбург, смртна пресуда за убицу 11 особа у синагоги

Роберт Боверс који је убио 11 особа, а шесторо ранио у синагоги у Питсбургу 2018. године, у најсмртоноснијем нападу на Јевреје у Сједињеним Америчким Државама, федерална порота је једногласно осудила на смрт.
Пресуда Боверсу је прва смртна казна изречена >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на савезном нивоу под Бајденовом администрацијом, која је ставила мораторијум на погубљења.
Одлука да се осуди на смрт морала је да буде једногласна, јер би у супротном био осуђен на доживотни затвор без условног отпуста.
Поротници су у расправи провели нешто више од 10 сати. За суд су имали два захтева - да испита оружје коришћено у пуцњави и да траже копију докумената у доказима о породичној историји нападача.
Смртна казна представља крај саге која је почела 27. октобра 2018. године, када је Боверс упао у синагогу Дрво живота и пуцао у људе.
Од шесторо рањених, четворица су били полицајци који су отишли на место пуцњаве. Осам људи који су били у синагоги у тренутку пуцњаве побегло је неповређено.
Боверс је осуђен 16. јуна по све 63 тачке оптужнице, укључујући оптужбе за злочине из мржње.
Двадесет две од тих тачака су кривична дела. Порота је утврдила и да он испуњава услове за смртну казну.
Последња фаза суђења била је фокусирана на отежавајуће и олакшавајуће околности које се потенцијално односе на Боверса.
Тужиоци су тврдили да је Боверс извршио убиства због мржње према јеврејском народу и истакли сведочења чланова породица жртава који су говорили о вољенима, као и Боверсов недостатак кајања због својих поступака.
"Претворио је обичну јеврејску суботу у најгору антисемитску масовну пуцњаву у историји САД и поносан је на то“, рекао је амерички тужилац Ерик Олшан у завршној речи.
Боверсова одбрана је тврдила да је имао тешко детињство и проблеме у вези са менталним здрављем, укључујући оно што су назвали системом веровања у заблуде и дијагнозу шизофреније и епилепсије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.