Izvor: B92, 11.Maj.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

1000 domaćinstava krade struju

Beograd -- Prošle godine je u Srbiji otkriveno skoro hiljadu i po domaćinstava nelegalno priključenih na električnu mrežu.

Kada nemaju novca ili neće da plate račune, građani Srbije pribegavaju manje legalnim načinima snabdevanja. Ipak, najviše je onih koji su ilegalno priključeni iz nužde, kažu stručnjaci.

U Beogradu ima više desetina hiljada objekata koji su ilegalno priključeni na struju, procenjuju stručnjaci. Kako kažu, najčešće su u pitanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novoizgrađeni objekti, koji nisu mogli da dobiju sve dozvole, uglavnom zbog toga što investitor nije uradio posao do kraja.

Najviše takvih objekata ima u prigradskim naseljima, gde se i najviše gradi, a u Elektrodistribuciji Beograd tvrde da ni širi centar nije imun na krađu struje.

"U toku 2008. godine izvršili smo oko 10 000 kontrola i našli nešto manje od 1500 potrošača, što je nekih 14% otkrivenih u odnosu na kontrolisane. U odnosu na te kontrole mi smo rešili zapisnike i ispalo je da je negde oko 8 miliona kilovat-časova obračunato i da su oni trošili nelegalno, što finansijski znači oko 51 milion”, rekao je Vukašin Babić iz EDB-a.

U Elektrodistribuciji kažu da im zakon ne dozvoljava da progledaju kroz prste građanima koje su investitori prevarili i nisu im obezbedili sve potrebne dozvole. Zbog toga sve ilegalno priključene objekte isključuju iz mreže, bez obzira na to da li se radi o klasičnoj krađi ili prevarenim građanima.

"Stupamo u kontakt s novim kupcima i s njima tražimo neke mogućnosti, negde se nađe mogućnosti, jer oni u međuvremenu kompletiraju dokumetaciju, ali najčešđe je veliki problem.”

B92: I šta radite kada naiđete na takav problem da morate isključiti celu zgradu ?

"Isključujemo celu zgradu. Mi imamo, istina je, zgrada koje se posle ponovo priključuju i idemo u sudske sporove i slično. Mi imamo zgrada kao u Šavničkoj koja od 2002. godine ima neregulisanu potrošnju a ima negde oko 70 brojila”, rekao je Vukašin Babić iz EDB-a.

Za poslednjih pet godina u Beogradu je izgrađeno najmanje deset hiljada objekata koji nemaju sve potrebne dozvole, procenjuju u Nacionalnom udruženju za poboljšanje kvaliteta u prometu nepokretnosti.

Međutim, oni kažu da će taj broj u narednom periodu biti znatno manji i već sledeće godine očekuju novu krizu na tržištu nekretnina.

„Očekujemo sledeće godine u ovo doba da će ponuda stanova biti jako slaba i već tada očekujemo novi skok cena. Sigurno će biti zbog investicione politike i mogućnosti investitora da ulazi u, veoma mali broj stanova u ponudi i poremetiće tržište u smislu ponude", kazao je Milosav Teofilović, iz NUPS RS

Uprkos ekonomskoj krizi, u Nacionalnom udruženju za poboljšanje kvaliteta u prometu nekretnina navode da je sada pravo vreme za kupovinu, jer očekuju da cene više neće padati.

Nekretnine u Beogradu već su jeftinije za 10 do 20 odsto, a zbog buduće slabije ponude u ovom Udruženju očekuju ponovni rast cena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.