10 zemalja koje najviše cene talentovane radnike: Među njima čak 8 evropskih, znate li kojih?

Izvor: B92, 15.Nov.2020, 14:47

10 zemalja koje najviše cene talentovane radnike: Među njima čak 8 evropskih, znate li kojih?

Uprkos krizi izazvanoj pandemijom, jedna evropska država uspeva četvrtu godinu zaredom da zadrži vodeće mesto po privlačenju i negovanju kvalifikovanih radnika.

Kako bi mnogi i pretpostavili - u pitanju je Švajcarska, koja je prva na nedavno objavljenoj IMD-ovoj (Međunarodni institut za razvoj menadžmenta) svetskoj rang listi talenata.

Švajcarska je pohvaljena zbog visokokvalitetnog obrazovnog sistema i usredsređenosti na usavršavanje veština, kao i sposobnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da privuče inostrane profesionalce, piše portal CNBC.

Listu od 63 tržišta u dobroj meri predvodi zapadna Evropa:

1. Švajcarska

2. Danska

3. Luksemburg

4. Island

5. Švedska

6. Austrija

7. Norveška

8. Kanada

9. Singapur

10. Holandija

SAD su zauzele 15. mesto, rangirale su se iza Nemačke (11), Australije (13) i Hongkonga (14), a ispred Irske (18), Tajvana (20) i Ujedinjenog Kraljevstva (23).

Sada, u svojoj sedmoj godini, IMD godišnja rang lista nastoji da pruži sliku o fondovima talenata vodećih ekonomija, a samim tim i o njihovoj globalnoj konkurentnosti. To čini korišćenjem mešavine čvrstih podataka i anketa za merenje tržišta. Ekonomije se procenjuju prema tri ključna kriterijuma: "investicije i razvoj" gde se gleda na to kako neka zemlja podstiče domaće talente, "apel" procenjuje u kojoj meri ekonomija zadržava domaće talente i privlači međunarodne talente i "spremnost" meri kvalitet dostupnih veština i kompetencija.

Kao i prethodnih godina, najnovija studija sprovedena je između januara i aprila i kao takva ne objašnjava u potpunosti uticaj pandemije. Međutim, Hoze Kabaljeros, ekonomista u Svetskom centru za konkurentnost IMD-a, rekao je za CNBC da nalazi daju neke indikacije koja tržišta rada mogu osetiti najveći socijalni i ekonomski pad.

"Učinak najboljih zemalja ostaje relativno jak. Među ostalim ekonomijama vidimo više fluktuacija", rekao je Kabaleros.

Indonezija koja je zauzela 45. mesto i Malezija koja je bila 23. na listi ove godine su pale na lestvici. Do toga je došlo zbog "odliva mozgova" - emigracije obrazovanih radnika iz matične zemlje - i smanjene sposobnosti privlačenja stranih visokokvalifikovanih radnika i međunarodnih menadžera, objasnio je Kabaljeros. Dodao je da će pandemija verovatno pogoršati taj problem.

U međuvremenu, i druge zemlje koje se u velikoj meri oslanjaju na inostrane talente, poput Singapura, Australije, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, takođe bi mogle da osete negativan uticaj nedavnih mera zatvaranja granica, navodi se u izveštaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.