Izvor: RTS, 29.Apr.2023, 20:15

Више од 1.000 пацијената чека на операцију на Институту "Дедиње" – неопходна реконструкција за краће листе чекања

Србија је на врху листе по броју оболелих и умрлих од кардиоваскуларних болести. Од почетка године, у Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње урадили су 770 компликованих интервенција, а више од хиљаду пацијената чека на операцију. Да би се скратиле листе чекања >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << неопходна је реконструкција "Дедиња 1", чијих је седам операционих сала старо више од 40 година. У Институт на обуку долазе и доктори из Румуније и Чешке, посебну сарадњу имају са лекарима из Мађарске са којима раде на уградњи вештачког срца, све са циљем да пацијенти што мање чекају на операцију.
Нова зграда Института "Дедиње 2" пуна је пацијената од раних јутарњих сати. У интензивној нези пацијенти се буде после операције.

Што се краће чека на операцију, веће су шансе да пацијент преживи. Веома су важни добра опрема и стерилне операционе сале, како би се спречиле инфекције пацијената.
"Да имамо јако добре апарате аутоклаве који се добро одржавају. Подразумева да се инструменти добро механички чисте, стерилишу и чисте. Имамо и савремен начин дезинфекције саме операционе сале, то су тзв. роботи", рекла је Ерна Лозук, медицинска сестра у операционом блоку.
Хирурзи, који оперишу деценијама кажу да је кључ успеха тимски рад. У сали су и анестетичар, сестре, техничари и перфузери, који рукују важном машином која, током операције, преузима улогу срца и плућа одржавајући вантелесни крвоток. Сваког дана оперише се 11 пацијената.

"Имамо веома комплексне интервенције, вештачка срца и међу центрима смо који су то радили највише на свету, залисци, операције које се односе на урођене срчане мане. Морате бити свесни да смо до пре неколико година имали око 4.000 пацијената који су постављали упит да се лече код нас. Прошле године је то било 11.000", навео је доц. др Петар Вуковић.
Да би се дуге листе чекања за операције смањиле, неопходна је реконструкција Дедиња 1.
"Тренутно имамо три потпуно нове сале и једну хибридну, али радимо и у преосталим салама које су старе 30 односно 45 године и далеко је то од тога да су то светски услови у којима ми радимо, али нама треба реконструкција зграде, треба да зановимо преостале капацитете. Ми имамо пројекат, имамо грађевинску дозволу, први смо на листи кредита коју додељује банка Савета Европе, ми чекамо да се распише интернационални тендер и да се званично одобре средстава да би почела реконструкција", рекао је Милован Бојић, директор Института за кардиоваскуларне болести Дедиње.
До краја године планирано је више од 2.500 операција, а наредних дана очекује се 15 минимално инвазивних операција у једном дану, у којима учествује око 350 специјалиста и доктора наука.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.