Izvor: RTS, 18.Nov.2023, 00:42

Лајчак о дијалогу Београда и Приштине: Обе стране морају нешто да ураде да би нешто добиле

Сумирајући своје овонедељне активности, специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак је рекао да имплементација Споразума треба да напредује тако што обе стране испуњавају обавезе и то ''корак по корак и паралелно'', као и >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << по принципу да обе стране морају ''нешто да ураде да би нешто добиле''.
Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је да је на засебним састанцима разговарао са председником Србије Александром Вучићем, директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем и главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем.

Сумирајући своје активности у току недеље, Лајчак је навео да су разговори са Вучићем и Петковићем били ''наставак напора да унапредимо имплементацију Споразума на путу ка нормализацији''.
''Слично нашим дискусијама на Косову, позабавили смо се и другим хитним питањима у дијалогу који води ЕУ, наглашавајући потребу за хитним решавањем у припреми за овонедељни састанак главних преговарача'', навео је Лајчак на Фејсбуку.
Истакао је да је у свим разговорима нагласио потребу да имплементација Споразума треба да напредује тако што обе стране испуњавају обавезе и то ''корак по корак и паралелно'', као и по принципу да обе стране морају ''нешто да ураде да би нешто добиле''.
Навео је да је у четвртак у Бриселу био домаћин Петковићу и Бисљимију.
''Разговарали смо о низу тема - Статуту, Плану имплементације, енергетици, регистарским таблицама, изборима и несталим лицима. Састанци су били од помоћи у постизању напретка по бројним питањима на дневном реду нашег дијалога и радујем се брзом наставку. Зато планирам да наставим разговоре у наредним данима и недељама'', истакао је Лајчак и додао да је са лидером опозиционе партије ДПК Мемљијем Краснићијем ''имао користан састанак'' о ситуацији на КиМ и значају напретка у дијалогу за пут Приштине ка ЕУ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.