Izvor: RTS, 16.Nov.2023, 17:28

Петковић после састанака у Бриселу: Разговарали смо о Статуту ЗСО, енергетици, несталима, очекујем наставак дијалога

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да се на састанцима у Бриселу одржаним данас разговарало о изради статута заједнице српских општина, као првог конкретног корака у правцу формирања ЗСО, које српски народ на КиМ чека више од десет година и додао >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да ће се ти разговори наставити.
Петар Петковић је новинарима након нове рунде дијалога у Бриселу рекао да је захвалан експертима који су били у делегацији Београда и који су доказ да Београд дијалогу приступа на одговоран начин.

"Они су јасно говорили о свим аспектима нацрта статута, посебно оном делу који се односи на извршне надлежности, пре свега просторно планирање, здравство, образовање, економски развој и да је финансира Београд", рекао је Петковић.
Истакао је да су на дневном реду били и енергетика и питање несталих, као и да и ту очекује напредак.
"Разговори су се водили са тимом Лајчака, али и експертима ЕУ о овим темама. Очекујем да наставимо разговоре у наредном периоду. Статут је веома важан, јер он представља кичму ЗСО и све мора да буде у складу са Споразумима из 2013. и 2015. године. Након више од пет сати разговора које смо имали данас у Бриселу, враћамо се са уверењем да кроз дијалог и компромисна решења можемо да напредујемо у нормализацији односа Београда и Приштине", рекао је Петковић.
Директор Канцеларије за КиМ нагласио је да је Београд посвећена страна и апсолутно посвећен миру и стабилности.
"Зато је важно да кроз преговоре пронађемо решења која ће омогућити бољи живот српском народу на КиМ, јер смо током ових разговора истакли тежину ситуације са којом се суочава наш народ и северно и јужно од Ибра, који се суочава и са понашањем Аљбина Куртија којим се подстиче ескалација, а које пре свега доводи у питање останак, основна људска права и право на живот грађана на КиМ", рекао је Петковић.
Додао је да је на састанку истакао и важност одржавања српских избора на КиМ заказаних за 17. децембар, као и да је неодржива ситуација коју имамо на северу КиМ да нелегални албански градоначелници воде четири српске општине.
На питање новинара зашто није дошло до тројног састанка, Петковић је рекао да Београд нема проблем да се сретне са Приштином, али да је посредник проценио да је за сада најбоље да се до њега не дође.
Како је рекао, разговарано је о формирању ЗСО, али и о свим стварима које се тичу односа Београда и Приштине у оквиру споразума.
"Ми не бежимо од наших обавеза, али да би напредовали мора да се види искорак са приштинске стране", рекао је Петковић и додао да ће до наредног састанка доћи када Лајчак буде позвао.
Када се ради о несталима и енергетици, Петковић је нагласио да је Београд све време инсистирао да дође до решавања та два крупна питања, посебно несталих.
"Сада нам треба врста акционог плана како да потписана Декларација постане жива. Очекујем да се и радна група и све неопходно догоди у периоду испред нас. Када се ради о енергетици, ту су људи из Електросевера и из ЕПС-а. Очекујем да дође и до наредних корака у смислу постигнутих договора у оквиру мапе пута. Чим до тога дође обавестићемо вас", закључио је Петковић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.