Izvor: RTS, 31.Okt.2023, 13:31

Мандарине из Хрватске заустављене на граници, уништене због пестицида

Пошиљка мандарина из Хрватске, која је била намењена извозу на тржиште Србије заустављена је на граници и  уништена. Контролом је утврђено да мандарине садрже недозвољени пестицид хлорпирифос, потврђено је РТС-у у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Систем Европске уније за брзо обавештавање о безбедности хране (РАСФФ) објавио је да је у узорцима мандарина који су узети 18. октобра пронађено 0,044 мг на килограму пестицида хлорпирифос, те да је наложено да се мандарине униште. 

Како је речено у ресорном Министарству, то је друга спорна пошиљка мандарина из Хрватске због присуства истог пестицида, јер је, пре ове која је уништена, још једна враћена у ту земљу.
Пестицид хлорпирифос у ЕУ је забрањен од почетка 2020. године, а у Србији од прошле године, осим за шећерну репу, по одлуци Министарства пољопривреде.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.