Izvor: RTS, 26.Okt.2023, 16:12

Производња кромпира у Кривој Реци

Кромпира - једне од најзаступљенијих намирница у нашој исхрани - годишње се у Србији произведе до 500.000 тона. За ратаре, година није била лака, па ни приноси нису уједначени. У Кривој Реци, највишем селу у бруској општини, кромпир је добро родио, па они који су остали >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << верни традиционалној производњи имају разлога за задовољство.
Крај је октобра, температура летња, науобичајено за планину. На 1.200м, где већ деценијама кромпир саде на 2ха, Пршићи посао приводе крају.

Микица Пршић, произвођач из Криве Реке каже да је задовољан: „Уз све агротехничке мере смо применили и задовољан сам приносом, каква је година била пре свега квалитетом. Имамо једно 7 сорти и једну осму неки љубаичасти кромпир смо скоро почели да радимо. Очекујемо неких 70, 75 тона. Јако смо задовољни са приносом”.
Велике површине и приноси захтевају пуно рада посебно када дође време за убирање плодова.
“Остали смо муж и ја овде да се бавимо пољопривредом, малину, кромпир и тако. Имамо и помоћ, раднике плаћамо, већином и сами. Свако има своју пољопривреду, па кад немају време ми онда сами одрадимо, па други дан позовемо пријатеље, помажу нам и тако једни друге помажемо”, истиче Славица Пршић, из Криве Реке.
“Они су били пре неколико дана код нас и тако узајамно са пар људи као мобе и ту смо да се помогнемо, ми њих и они нас тако да стижемо, нарочито кад је овако лепо време”, наводи Небојша Трифуновић, из Криве Реке, комшија.
Година је као и за све пољопривреднике била тешка, а Криворечани су имали и додатне трошкове. Ипак за велике произвођаче рачуница постоји.
“Главна ствар је принос код кромпира, ако имате добар принос онда је и цена одлична, а ако имате мали принос онда вас стварно нема нигде јер производња кромпира је пре свега физички тешка, сваке године производња је све скупља и долазимо у искушења да се бранимо од неких ствари којих раније нисмо морали. Дивље свиње су један од највећих проблема. Бранимо се и топовима и струјом, али има њиве где су буквално очистиле све”, наглашава Микица Пршић.
Пршићи који су дуго у овом послу унапред имају угворен пласман, а осим конзумног, производе и семенски кромпир.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.