Биће довољно медицинског алкохола за здравствене установе и апотеке

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Mar.2020, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Биће довољно медицинског алкохола за здравствене установе и апотеке

Почетком наредне седмице очекује се потпуна стабилизација у снабдевању тржишта aлкохолом, домаћи произвођачи редовно снабдевају здравствене установе и апотеке, а повећана тражња за овим производом и стварање залиха, у протеклом периоду, створили су утисак несташице. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Како истичу произвођачи, фабрике раде у три смене, није било прекида ни у производњи ни у испоруци, и у потпуности могу да задовоље захтеве домаћег тржишта.

Привредна комора Србије у свакодневном је контакту са нашим произвођачима етанола и трудимо се да им помогнемо око набавке сировина и енергената, односно, мазута, рекао је Драган Стевановић, секретар Удружења за хемијску, гумарску и индустрију неметала ПКС. Ситуација на тржишту, изазвана повећаном тражњом за свим дезинфекционим средствима, па и медицинским алкохолом полако се смирује и ускоро очекујемо потпуну нормализацију, додаје Стевановић.

Миле Богдановић, директор компаније ПАН АЛКО СИСТЕМ, Београд, истиче да је стабилна производња, да ова компанија свакодневно испоручује тржишту алкохол и да није било прекида у испоруци. Набавили смо меласу, производња је организована у три смене и наши дневни капацитети су око 25.000 литара алкохола, објаснио је Богдановић.

Компанија SWAN LAKE, Ковин, производи етанол из меласе од шећерне репе и кукуруза. „Имамо регистровану производњу концентрованог етанола 96 одсто, разблаженог етанола 70 одсто, биоцидног производа на бази етанола 70 одсто и биоцидног средства за дезинфекцију руку. Ми радимо у три смене, седам дана у недељи, свих 30 дана у месецу. Имамо велике захтеве са свих страна да испоручујемо наше производе“, објашњава, Зоран Радуловић из ове компаније.

Појачана потрошња свих средстава за дезинфекцију, па и алкохола, по његовим речима, утицала је на енормну тражњу у кратком временском року

„Мишљења смо да производња алкохола у Србији потпуно задовољава наше потребе, али је проблем што су тренутно сви одједном послали захтеве за испоруком, па се ствара утисак да га нема довољно“, додаје Радуловић и истиче да је веома значајно да се произвођачима омогући куповина меласе од шећерана за којом је велика потражња, што би омогућило компанији да додатно увећа производњу.

У производњи са кукурузом као сировином, SWAN LAKE може да произведе месечно укупно око 280.000 до 300.000 литара алкохола свих концентрација.

Дневни капацитети новосадске компаније REAHEM су око 4.000 литара алкохола, а како истичу у овој фирми потражња купаца је огромна, а имају потребу за набавком сировина меласом и кукурузом

Републичка дирекција за имовину од компаније NAVIP преузела је око 350.000 литара белог вина за дестилацију које ће Вино Жупа из Александровца прерадити у алкохол јачине 75 процената  који ће бити испоручен болницама. Дирекција за имовину ће још једну количину алкохолних дестилата, стечених  из пореског поступка у државну својину ставити на располагање ради даље дестилације у медицински алкохол, све у хитном поступку у сврху борбе против новог вируса корона.

Чланови Групације произвођача јаких алкохолних пића ПКС иницирали су и  организовали анкетирање чланица - дестилерија о могућим количинама алкохола које би донирали за прераду у алкохол јачине 75 одсто за потребе болница и здравствених установа. Дестилерије су спремне да донирају око 11.300 литара воћних дестилата просечне јачине око 60 одсто. За донације су се пријављивале и мање дестилерије које су понудиле и ракију спремну за продају само да помогну у тешким тренуцима.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.