Izvor: RTS, 02.Avg.2023, 21:22

СНВ поводом годишњице "Олује": Сећамо се великог егзодуса Срба и свих страдалих у рату

Српско народно вијеће саопштило је да се поводом 28. годишњице "Олује" присетило последњег великог историјског страдања и егзодуса Срба, који је проузрокован том операцијом. Такође, сећа се свих припадника српског, хрватског и других народа, који су привремено или >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << трајно остали без својих завичаја, својих ближњих и своје имовине у ратним годинама које су претходиле лету 1995. године.
СНВ је саопштио да је потребно сетити се да је рат на просторима некадашње заједничке државе животе мањине учинио несигурним и страдалничким.
"Тамо гдје су Хрвати остали у мањини, као што је био случај с подручјем Крајине, били су убијани, премлаћивани, злостављани, протуправно затварани, застрашивани и протјеривани, њихове куће узурпиране или уништаване, а цркве скрнављене, пљачкане и рушене. Сличне су животне опасности и страхоте пролазили и Срби, становници хрватских градова или опћенито подручја под контролом тадашњих власти Републике Хрватске", наводе из СНВ.
Неки су убијани, противправно затварани, застрашивани, протеривани, дискриминисани, а немалом броју су куће миниране или су избачени из својих станова, док су многи отпуштени са посла и устали ускраћени држављанства.
Из СНВ су подсетили и да је терет обнове културе мира и помирења у Хрватској, али и у другим земљама, и даље у највећој мери на мањинама, нарочито на српској мањини.
Навели су да су поступци нетолеранције, дискриминације, непризнавања загарантованих права на писмо и образовање и њихово оспоравање на политичку партиципацију и ширење антисрспких осећања и говора мржње још увек присутни, као и да је само њихов интезитет променљив.
Додали су да томе значајно доприносе државне политике сећања и комеморативне праксе, због којих како кажу, мањине неретко живе у страху од комеморирања сопствених страдања.
У саопштењу су подсетили на жртве српске националности у Хрватској које тешко остварују право на статус цивилних жртава рата, као и да нису покренути поступци за суђење за ратне злочине над цивилима и ратним заробљеницима.
"Унаточ својем вишеструком хисторијском страдању у 20. стољећу, Срби у Хрватској отпор дискриминацији и неправди и даље ће показивати својом отпорношћу на мржњу и одгајањем будућих генерација у поштовању и солидарности с нашим комшијама, односно сусједима. Боље да нас не буде с таквом отпорношћу и таквим одгајањем, него да нас има без тога", истиче СНВ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.