Izvor: RTS, 02.Avg.2023, 06:04

Попадић: Стара депонија "Винча" затворена, направљено ново постројење за прераду отпада

Марко Попадић, вршилац дужности директора "Градске чистоће",  рекао је за РТС да је стара депонија "Винча" затворена и да је направљено ново, савремено постројење за пререду комуналног отпада где ће се производити и електрична и топлотна енергија.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << На црној тачки Европе, како су називали депонију "Винча“, стари начин одлагања отпада одлази у заборав.

Најављено је да ће у октобру почети производња топлотне и електричне енергије из комуналног отпада.
Марко Попадић, вршилац дужности директора "Градске чистоће",  рекао је за РТС да је стара депонија "Винча", вишедеценицијски проблем града Београда, затворена.
Направљено је, како каже, једно ново савремено постројење за пререду комуналног отпада где ће се производити електрична и топлотна енергија.
"Притисак на стару депонију, која је нон-стоп правила пожаре, завршен је и она ће, када се пусти топлана и енергана, бити потпуно санирана“, рекао је Попадић, гостујући у Београдској хроници.
Према његовим речима, постоји велики број дивљих депонија на територији Београда, поготову по ободима града.
"Јавно-комунално предузеће у сарадњи са Секретаријатом за заштиту животне средине и Секретаријатом за ванредне ситуације, санира те дивље депоније. У августу ћемо завршити уговоре које смо потписали за ову годину и очистити преко 30  дивљих депонија“, рекао је Попадић.
Један од задатака у наредном периоду, каже Попадић, јесте да се реши проблем одлагања отпада на местима која за то нису дозвољена.
"За то постоје казне, али постоје и неке идеје на нивоу Града, да се уведу додатни видови контроле, да се та места обезбеде камерама које ће снимати возила која истоварају отпад“, рекао је Попадић.
Истакао је да је на депонији "Винча“ такође направљено једно посебно одељење где се прерађује грађевински отпад.
"Ми смо и даље у поступку у Граду Београду да нађемо још две, три локације на које би се поставиле машине за прераду бетона или шута који би касније могао да се користи за асфалтирање путева“, рекао је Попадић.
Иначе, јавно комунално предузеће "Градска чистоћа" обележава 139 година постојања. У Улици Мије Ковачевића број 4 налази се од 1932. године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.