Izvor: RTS, 01.Avg.2023, 16:20

Кнежевић о формирању црногорске владе: Били смо спремни на уступке, али не и на понижења

Председник Демократске народне партије (ДНП) Милан Kнежевић изјавио је да је у исцрпном и конструктивном разговору са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем јасно саопштио да нова влада треба да буде формирана од већине из августа 2020. и, наравно, мањинских >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << партија.
"Јасмо смо саопштили да желимо владу састављену од августовске већине (2020) и наравно партија мањинских народа. Дали смо допринос преговорима, посебно око принципа број 7, да расподела ресора иде према броју освојених гласова. Били смо спремни на уступке, али не и на понижења", рекао је Kнежевић.
Додао је да правила која важе за друге треба да важе и за коалицију За будућност Црне Горе (ЗБЦГ).
"Јер они који су били други не треба да буду третирани као последњи. Ако применимо принцип 7, место премијера припада ПЕС, а место председника Скупштине ЗБЦГ", рекао је Kнежевић новинарима након консултација са Милатовићем.
Истакао је да уз све уважавање колега из Демократске Црне Горе, ако би се применио принцип седам, коалицији ЗБЦГ треба да припадне седам министарских места, али су, рекао је, спремни на уступке.
Kнежевић сматра да лидер ПЕС-а Милојко Спајић треба поново да активира разговоре како би се дошло до оптималног решења. "Спајић има варијанту да има мањинску подршку ДПС или неке друге партије, ми нисмо спремни да дамо мањинску подршку. Спајић има 31 посланика и фали им десет до минималне парламентарне већине, а сматрамо да је потребна већина од 49", рекао је Kнежевић.
Навео је да су тражили много мање него што им припада.
"Не желимо да ико девалвира наше гласове и да се они који су гласали за нас третирају као да мање вреде. Спремни смо на уступке, али функција председника Скупштине припада ЗБЦГ", јасан је Kнежевић, пренеле су подгоричке Вијести.
Милатовић је раније данас, у Резиденцији председника на Цетињу, претходно имао консултације о мандатару са представницима Демократа и лидером Бошњачке странке Ервином Ибрахимовићем.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.