Izvor: RTS, 01.Avg.2023, 07:13

Јуан први пут претекао долар у кинеској размени са иностранством

Народна Република Кина је у другом тромесечју ове године први пут у својој историји обавила више трансакција са иностранством у јуану него у америчком долару.
Народна Република Кина је у прошлом тромесечју први пут у својој историји обавила више >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << трансакција са иностранством у сопственој валути јуану него у америчком долару, пишу медији у Источној Азији.
Конкретно, према подацима кинеске Државне агенције за размену са иностранством, у јулу предузећа и организације најмногољудније земље света су 49 посто пословних трансакција са страним земљама обавиле у јуанима. Реч је о суми од 42 билиона јуана, што по садашњем курсу износи близу 6 билиона (6.000 милијарди) америчких долара.
Сматра се да добар део трансакција у јуанима отпада на трговину са Русијом.
Раст удела јуана у кинеској размени са иностранством указује на убрзавање тренда одвајања од долара у међународној трговини, на којем Пекинг ради због повећаног геополитичког ризика, односно, технолошких и економских санкција које САД и њихови савезници проводе против Кине и чињенице да је Запад замрзнуо и намерава да одузме имовину руске централне банке похрањену у Европској унији.
Кина, осим са Русијом, има споразуме о међусобној трговини у јуанима и валути партнера, без посредства долара, и са Бразилом и Пакистаном, а делимично и Саудијском Арабијом и другим земљама Персијског залива.
Судећи по учешћу у финансијским трансакцијама које се врше кроз систем за плаћање Друштва за глобалну међубанкарску финансијску телекомуникацију (Свифт), удео јуана у светској трговини још је мали и износи мање од три процента (2,77).
Амерички долар је још увек најзаступљенија валута са око 42 одсто, а испред јуана се налазе и евро, британска фунта и јапански јен.
Ипак, јасно је да учешће јуана у финансијским трансакцијама унутар поменутог система расте, јер је пре пет година износио 1,8 посто.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.