Izvor: RTS, 31.Jul.2023, 10:43

Хунта у Нигеру оптужује свргнуту владу да позива Француску на војну интервенцију

Војна хунта која је прошле недеље преузела власт у Нигеру оптужила је свргнуту владу да је овластила Француску да изврши напад на председништво и покуша да ослободи заточеног председника Мухамеда Базума.
Пуковник Амаду Абдраман, један од организатора >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << војног пуча у Нигеру, тврди да је овлашћење за француску интервенцију потписао министар иностраних послова Нигера Хасуми Масуду, вршилац дужности премијера.

Француска, бивши колонијални владар Нигера, осудила је пуч и позвала војну хунту да врати председника Мухамеда Базума на власт, али званични Париз није потврдио да постоји било каква намера да се изврши војна интервенција.
У недељу, четири дана након војног пуча, у престоници Нијамеју одржан је марш подршке војним лидерима. Присталице хунте су каменовале француску амбасаду, палиле француске заставе и узвикивале слогане против Француске.
Окупљени су махали руским заставама и узвикивали име председника Русије Владимира Путина.
Француска влада је осудила напад и у саопштењу истакла да ће сваки напад на француске држављане или интересе у Нигеру изазвати снажну и тренутну реакцију.
"Председник Емануел Макрон неће толерисати ниједан напад на Француску и њене интересе", саопштио је Макронов кабинет и најавио да ће Париз одговорити на нападе на француске дипломате, оружане снаге или компаније.
Хунта је раније упозорила на покушаје страних фактора да ослободе председника Базума, уз упозорење да би такав покушај резултирао крвопролићем и хаосом.
Пуч у Нигеру наишао је на осуду суседних земаља и међународних партнера, укључујући САД, Уједињене нације, Афричку унију и ЕУ.
Економска заједница западноафричких држава одредила је на састанку у главном граду Нигерије Абуџи рок од недељу дана да вође пуча рате на власт свргнутог председника Мухамеда Базума или ће се, како је упозорено, суочити са санкцијама и могућом употребом силе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.