Izvor: RTS, 29.Jul.2023, 16:16

ЕУ обуставила помоћ Нигеру, Блинкен позива на хитно ослобађање свргнутог председника

Европска унија је обуставила финансијску подршку и безбедносну сарадњу са Нигером након војног пуча у тој западноафричкој земљи, саопштио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ. Државни секретар САД Ентони Блинкен тражи моментално >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ослобађање свргнутог председника Мухамеда Базума и повратак демократског поретка у земљи.
Европска унија, САД и друге западне земље позвале су на безусловно пуштање председника Нигера Мухамеда Базума из притвора и успостављање демократског поретка у земљи.

Државни секретар САД Ентони Блинкен истакао је да економско и безбедносно партнерство САД и Нигера, вредно више стотина милиона долара, зависи од демократске владе и уставног поретка који су нарушени последњих дана.
"Помоћ Америке Нигеру је угрожена због пуча и то један од разлога зашто мора бити враћен демократски поредак у Нигеру", рекао је Блинкен новинарима у Бризбејну, уз напомену да је телефоном разговарао са свргнутим председником Базумом.
Истовремено, Европска унија је објавила да је обуставила финансијску подршку и безбедносну сарадњу са Нигером након војног пуча у тој западноафричкој земљи.
"Поред тренутног престанка буџетске подршке, обуставља се на неодређено време и без одлагања сарадња у области безбедности", изјавио је високи представник Жозеп Борељ.
Покушај "противуставне промене легитимне владе Нигера" у петак је осудио и Савет безбедности Уједињених нација, који такође позива на хитно и безусловно ослобађање председник Мухамеда Базума. 
СБ УН је у званичној изјави, постигнутој консензусом, истакао потребу да буду заштићени Базум, његова породица и чланови његове владе.
Од поузданог партнера Запада до руских застава на улицама Нигер је пре војног пуча важио за стабилног и поузданог партнера Запада у нестабилном подсахарском региону Западне Африке. Земља је која је примала највећу западну помоћ и кључни партнер Европске уније у контроли миграције из подсахарске Африке.

У периоду од 2021. до 2024 године ЕУ је одвојила 503 милиона евра за побољшање управљања, образовања и одрживог раста у Нигеру.
Унија је послала у Нигер мањи број војника који у тој афричкој земљи спроводе мисију војне обуке.
Такође, у неколико база налази се око 1.500 француских и 1.100 америчких војника, као и више дронова којима Американци надзиру припаднике афричких подружница Ал Каиде и Исламске државе.
Упркос присуству око 2.500 припадника америчких и француских оружаних снага, на улицама се након војног пуча вијоре руске заставе.
Лидери пуча прогласили су у петак генерала Абдурахамана Тијанија за шефа државе и потврдили да је бивши председник Мухамед Базум збачен. 
Устав је суспендован, а влада распуштена, објавила је на државној телевизији група војника, након што су раније ове недеље заточили председника Базума у његовој палати.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.