Izvor: RTS, 29.Jul.2023, 05:51

Међусобне оптужбе за ракетне нападе на цивиле; афрички лидери позвали Москву да се врати споразуму о житу

Рат у Украјини – 521. дан. Кијев тврди да украјинске трупе постепено напредују у правцу Бахмута. Украјински званичници наводе да је пет особа повређено у ракетном нападу на Дњепар. Са друге стране, власти руске Белгородске области саопштавају да је због украјинске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ракете рањено 14 цивила. Москва обећала афричким лидерима да ће узети у обзир њихов мировни план. Многи афрички лидери позивају Русију да се врати Црноморској иницијативи о извозу жита.
На истоку и југу Украјине настављају се борбе. Командант копнене војске Оружаних снага Украјине Олександар Сирски каже да је ситуација у правцу Бахмута у Доњецкој области веома напета, али да се "украјински војници постепено крећу напред и ослобађају земљу".

Пет особа повређено је у руском ракетном нападу на Дњепар, рекао је украјински министар унутрашњих послова Ихор Клименко.
Володимир Зеленски написао је на Телеграму да су погођене вишеспратница и зграда Украјинске службе безбедности (СБУ).
Одавањем поште жртвама, обележен је Дан државности Украјине. Зеленски је потписао закон којим се празновање Божића помера са 7. јануара на 25. децембар.
Изнад руске престонице поново је дејствовала противваздушна одбрана, бранећи Подмосковље. Дрон је оборен пре него што је стигао до мете.
У центру Таганрога, у руској Ростовској области оборена је украјинска ракета, a 14 људи повређено. Оштећено је више зграда.
Афрички континент постаје нови центар моћи и сви ће морати да узму у обзир ту реалност, каже шеф руске државе Владимир Путин. Челницима афричких земаља поручује да Русија уважава њихов мировни план за рат у Украјини, који су представили прошлог месеца и да га пажљиво проучава.
Путин је афричким лидерима обећао већи извоз хране, истичући да је Москва заинтересована и за извоз наоружања.
"Надам се постизању договора о наставку примене споразума о извозу жита, који ће узети у обзир потребе и интересе свих страна и ставити тачку на раст цена житарица", рекао је председник Египта Абдел Фатах ел Сиси.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.