Izvor: RTS, 28.Jul.2023, 20:06

У Србији све мање инспектора – ниске плате и превише посла су само део проблема

Посао инспектора у Србији веома је непопуларан. Само на републичком нивоу од потребних 3.600 недостаје 1.300. Драгоман Пауновић из Мреже инспектора Србије каже за РТС да ће ситуација до краја ове и следеће године бити још тежа. Као главне разлоге истиче ниске плате >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и недовољну правну заштиту. Позива надлежене да спроведу хитне мере.
У многим секторима недостаје инспектора. Од потребних 14 инспектора геолошке и рударске инспекције, има их само шест. У електроенергетској инспекцији, шест мање од потребних 10. Упола мање је инспектора и у друмској инспекцији.
У грађевинској их је, од 15 потребних, само девет. У Инспекторату за рад је нешто боља ситуација, а у инспекцији социјалне заштите их такође ради упола мање него што је потребно, док их је у здравственој само 36 инспектора.
Драгоман Пауновић из Мреже инспектора Србије каже за РТС да ће ситуација за бројношћу инспектора бити још гора већ крајем ове и током наредне године. 
Подсећа да је Министарство државне управе још 2019. године у оквиру једног пројекта утврдило минимални број инспектора како би се осигурала законитост и безбедност у држави.
По тој рачуници, Србији је потеребно 3.600 републичких инспектора и још око 2.000 на нивоу локалних самоуправа и АП Војоводине.
Републичких тренутно има 2.300, а на локалном нивоу и Војводини недостаје око 800 инспектора.
Пропусти државе и ниске плате Разлоге за мањак иснпектора Пауновић види у пропусту државе која се није довољно бавила структуралном реформом инспекцијског система и статусом самих инспектора, него само процесних питања.
Као један од највећих проблема, Пауновић истиче ниске плате.
"Дилпомирани доктор медицине или ветерине треба да дође у инспекцију за плату од 64.000 динара у звању саветника. За то место потребно је три године радног искуства и положени државни и инспекторски испит", наводи Пауновић.
Како наглашава, за плату од 84.000 потребно је пет година искуства. "Поредећи са висином примања у другим секторима, јасно да је одазив за инспекторски посао веома мали", додаје.
Зато се, констатује, и конкурси који се расписују завршавају неуспешно.
Блага казнена политика Према његовим речима, инспектори су свакодневно изложени проблемима који се тичу њиховог личног интегритета.
Пауновић истиче да држава нема одговор на такве појаве. "Претње и физички напади на инспекторе завршавају код судије за прекршаје са минималним казнама", наводи Пауновић наглашавајући да наш закон као и другим државама Европе и региона препознаје такве случајеве као напад на службено лице.
"Али тужилаштво у пракси би морало те нападе тако и да третира", каже Пауновић.
Превише посла на једног инспектора Пауновић указује и на то да се последице мањка инспектора већ виде у пракси. "Ове године ће у пензију отићи 200 инспектора, а неки одлазе и због великог оптерећања у раду – један у Србији ради оно што у Холандији раде три инспектора", додаје Пауновић.
Наводи да је Мрежа инспектора Србије указала надлежнима на алармантно стање – да неће имати ко да контролоше безбедност и законитост.
"Ако то није случај, ко ће натерати инвеститора да спроведе потребне мере за безбедан рад на градилишту", пита Пауновић.
Сматра да хитно треба повећати плате инспекторима и да се по угледу на земље региона рефорише систем инспекције у погледу организације рада, тренутно егистира више је од 40 различитих инспекција у разним министарствима. Предлаже груписање инспекција у инспекторате.
Ту су, додаје, и проблем правне заштите и дневнице инспектора. Каже да се рад инспектора на терену плаћа дневницом од само 150 динара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.