Izvor: RTS, 27.Jul.2023, 15:00

Ђукић Дејановићева: Оцена из владања треба да уђе у просек

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је да понашање деце од петог до осмог разреда треба да буде оцењивано нумеричком оценом која ће улазити у просек.
Славица Ђукић Дејановић је изјавила да васпитање, односно понашање, треба да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << буде оцењивано код деце од петог до осмог разреда нумеричком оценом која ће улазити у просек, јер су деца врло заинтересована да имају добар просек за упис у средње школе.

"То ће бити једна мера коју предвиђају закони, који ће бити на дневном реду у октобру", рекла је Ђукић Дејановић.
Промена силабуса Према њеним речима, један од планова Министарства просвете је промена силабуса, односно садржаја школских програма са циљем повећања обима знања у области менталног и репродуктивног здравља.
"Високо образовање мора имати такве садржаје који ће бити у складу са потребама тржишта рада и морају се врло брзо мењати што ће бити мој предлог да они који раде на сегменту високог образовања, у Министарству просвете ангажују стручњаке да тржиште рада диктира профиле које ћемо уз помоћ модерних технологија на модернији начин организовати", рекла је Ђукић Дејановићева.
Када је реч о основном образовању, истиче да су изузетно значајне измене закона које су већ припремљене, а које се односе на то да ће образовање, односно васпитање бити значајнија компонента него до сада и додала да силабуси треба да се промене већим обимом знања из области менталног и репродуктивног здравља.
Пажња јасленом узрасту Говорећи о предшколском образовању, министарка је рекла да посебну пажњу треба посветити јасленом узрасту будући да родитељи рано почињу да раде и да је недовољан број деце укључен у предшколско образовање, узраста од три до пет година свако друго дете што је како истиче недовољно и додала да се мора радити на повећању капацитета.
"Од стручних тимова очекујем да највећи допринос дају бољој сарадњи родитеља и наставника", истакла је Ђукић Дејановићева и позвала све институције и појединце да помогну да образовање и васпитање буду у што квалитетнијим условима.
"Просветарима потребне веће плате" Истакла је да просветни радници морају имати веће плате и додала да су то неправде које су таложене годинама, а које треба исправити, док се с друге стране, према речима Ђукић Дејановић од наставника очекује да поред начина на који вербализује садржај који преносе деци, буде неко коме се деца диве.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.