Izvor: RTS, 26.Jul.2023, 16:08

"Свет у Србији" окупио студенте од Азије до Јужне Америке - уче српски, полажу пријемни и уписују жељени факултет

Већ 12 година је Студентско одмаралиште "Радојка Лакић" на Авали почетна степеница у образовању страних студената у оквиру програма "Свет у Србији". Пошто ту науче и добију потврду да су савладали српски језик, полажу пријемни на неком од наших факултета и уписују >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << жељене студије.
Стигли су из Азије, Африке, Јужне Америке. Двеста петнаест студената учи српки језик пет сати дневно. Предавачи су им професори Филолошког факултета Универзитета у Београду.
"Дошао сам у Србију 2. марта, почели смо да учимо српски језик. Завршићемо крајем јула, и после тога имаћемо испит из српског. Српски језик није тежак, али треба много учења. Мислим да је два сата сваког дана довољно, али зависи од човека до човека", наводи Али Алмуи из Сирије.
Масинди Мусета из Јужне Афике жели да студира менаџмент на Факултету организационих наука.
"Српски језик је врло тежак. Понекад имам проблем на часу. На пример, имам проблем са падежима, они су најтежи за мене. Треба ми време понекад, али ја разумем шта говоре професори", додаје Мусета.
Наставу у студентском одмаралишту "Радојка Лакић" на Авали похађају већ пет месеци.
"Изазови доласком оволиког броја студената су изузетно велики. Поготово што долазе из различитих земаља имају различите културе. Ми се овде трудимо да им заиста будемо добри домаћини, и то је оно што је најбитније. Желимо да они нашу земљу, град Београд, и студентско одмаралиште схвате као другу кућу. Овде док су на Авали, то је и својеврсна социјализација те деце, на услове овде код нас у земљи", наводи Милош Радосављевић из установе Студентско одмаралише Београд.
Стипендисти су Владе Србије.
"Влада Републике Србије реализује конкурс "Свет у Србији" преко два ресорна министарства - Министарства просвете и Министарства спољних послова. Поред тога што имају загарантован смештај и исхрану и часове српског језика овде у одмаралишту на Авали, они имају своје месечне стипендије које имају током боравка у Србији", додаје Радосављевић.
Најчешће студирају медицину у Београду и Новом Саду Нур Алмасли из Сирије жели да студира медицину.
"Знам, то је тежак факултет, али могуће га је завршити", каже Алмасли.
Његов колега у одмаралишту, студент из Замбије наводи да је одлучио да студира у нашој земљи зато што је, како каже, Медицински факултет у Србији један од најбољих у свету.
"Ја желим да студирам молекуларну биологију. Изабрала сам да судирам у Србији зато што ја волим да учим нове језике и нове културе", каже Ема Филикс са Свете Луције.
Флора Бомет из Кеније наводи да жели да студирам географију.
"Желим да студирам у Србији јер је Србија лепа земља", додаје она.
Најчешће студирају медицину - у Београду и Новом Саду. А када се по завршетку студија врате у своју земљу, својеврсни су промотери наше земље и културе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.