Izvor: RTS, 21.Jul.2023, 16:29

Нове непогоде у региону – торнадо у Италији, црвени метео-аларм у Словенији и Хрватској, невреме би касно поподне могло да захвати и Србију

Северни део Ломбардије у Италији погодило је снажно невреме. Падао је град величине тениске лоптице, а у предграђу Милана дувао је олујни ветар налик торнаду који је рушио дрвеће. Невреме је затим погодило Словенију, па Хрватску. Очекује се да Србију захвати у >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << поподневним или вечерњим сатима.
И у Србији се очекују временске непогоде, а Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење: Очекују се јака грмљавина уз понегде крупан град, краткотрајни олујни удари ветра и понегде оркански ветар.

 
У области од Алпа, преко западног Балкана и Србије до региона Карпата у петак и суботу после подне и увече очекује се јака грмљавина, упозоравају метеоролози.
Удаљеност од олује у километрима можете проценити тако што ћете израчунати време између севања и удара грома у секундама и затим тај број поделити са три.
МУП је објавио савете како се треба понашати у случају невремена, као и како поступити пре него што невреме наступи како бисте се заштитили.

Словенија се опоравља од јучерашњег невремена. Надлежни су интервенисали у више од 40 општина у Горењском, Штајерском, Засавју, Долењском и Посавју. Било је поплављених домаћинстава, оштећених путева, а покренута су и клизишта. Поједина насеља остала су без електричне енергије.
Најгоре је било у Војнику, где су хитне службе реаговале на више од 100 локација. Тамо је уништено више од 50 кровова.
Градоначелник Бранко Петре је за Радио Словенију рекао да је реч о катастрофи: "Овде имамо катастрофу. Кровови су попуцали, а не можемо ни да избројимо колико је стабала пало. Цело брдо према Стрмцу се срушило. Све се срушило."
Словенци упозоравају да су се две јаче олујне ћелије формирале дуж границе са Италијом и да путују ка истоку.
Наранџасти метео-аларм и у Хрватској Хрватски сабор је седницу данас започео минутом ћутања за страдале у разорном невремену које је у среду погодило континентални део државе.
Као и у Србији, у Хрватској метеоролози најављују нестабилно време, а на снази је наранџасто упозорење за готово целу земљу.

Синоћ је невреме преко Словеније стигло у Загорје. Црни, олујни облаци с грмљавином захватили су кумровечки и клањечки крај, а падао је и град величине ораха.
Хрватска ватрогасна заједница саопштила је да је имала готово 3.000 интервенција у санирању последица олујног невремена, а у којима је учествовало 8.600 ватрогасаца.
Упозорење РХМЗ-а Да подсетимо, Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење да се у петак и суботу после подне и увече очекује јака грмљавина уз понегде крупан град, краткотрајно олујне ударе ветра и изоловано орканске ударе ветра.
"Развоји ће локално бити веома снажни и брзопокретни (премештаће се са запада-северозапада ка истоку) уз: понегде крупан град (> 5 центиметара у пречнику), краткотрајно олујне ударе ветра (> 24 метра у секунди) и изоловано орканске ударе ветра (> 28 метара у секунди)", истиче РХМЗ.

Додају да је тачну локацију иницијације, премештања и јачине самих непогода унапред тешко одредити, али је већа вероватноћа појаве у северним, западним и централним крајевима Србије.
"За конкретне локације ћемо издавати хитно упозорење на грмљавине један до два часа унапред", напомиње РХМЗ.
Метеоролог Недељко Тодоровић рекао је за РТС да у ноћи између петка и суботе и суботе и недеље поново можемо очекивати јаке грмљавине и то првенствено на подручју Војводине, Подриња, Мачве, дела Шумадије и Београда.
Наглашава да је мала вероватноћа да се понови невреме какво нас је у среду задесило.
Ипак, поручује да упозорења РХМЗ-а треба озбиљно схватити и бити свестан потенцијалне опасности.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.