Izvor: RTS, 14.Jul.2023, 19:36

Протест "Србија против насиља", шетње и блокаде саобраћаја у више градова

У склопу протеста "Србија против насиља", грађани у Новом Саду, Шапцу, Пожаревцу, Чачку, Јагодини, Крагујевцу, Нишу, Врању изашли на улице, тражећи, како су навели, бољи живот, без насиља и страха. Блокаде путева у Нишу и Крагујевцу, а саобраћај је накратко заустављен >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и у Пожаревцу.
Протест "Нови Сад против насиља" почео је у 19 часова. Грађани су се окупили у простору Католичке порте.
Шетња је кренула преко Трга Слободе и Позоришног трга, кроз Улицу Папа Павла, до Полицијске управе Нови Сад.
Након обраћања изведен је перформанс посвећен женама убијеним у породичном насиљу.
И Шабац "против насиља" Протест против насиља окупио је Шапчане четврти пут у центру града, где су поновљени ранији захтеви.
Окупљенима се обратио професор Велимир Кузмановић са поруком да Шабац неће одустати од борбе и захтева да Србија поново буде земља мира, правде, љубави, емпатије, а не, како каже, земља мржње, страха и насиља.
Шетња у Јагодини У Јагодини је после 19 сати почео трећи грађански протест против насиља. Код фонтане у центру града присутнима су се обратили Меланија Лојпур, чланица политичке платформе Солидарност и Лазар Максимовић, мастер васпитач.
После обраћања говорника окупљени су кренули у протестну шетњу.
Јагодинцима је упућен позив да изађу и на следећи протест, који је заказан за 21. јул у 19 часова.
Седми протест у Крагујевцу Грађани су се седми пут окупили на Ђачком тргу код Прве гимназије у Крагујевцу, где су им се обратили писац Дејан Атанацковић и адвокат Бранко Ивковић.
Затим су се упутили у протестну шетњу до раскрснице код Заставиног солитера, коју су блокирали.
Блокада је трајала до 21 сат, после чега је протест завршен.
Кратка блокада саобраћаја у Пожаревцу На трећем протесту против насиља у Пожаревцу грађани су се окупили у градском парку испред зграде локалне самоуправе одакле су протестном шетњом накратко успорили и зауставили саобраћај у граду.
Како је наведено у позиву Демократске странке, захтеви ове недеље су "нормалан живот у Пожаревцу, за могућност професионалног и личног успеха и напретка без страначке књижице, без Про Тента, без уцена и претњи, без капиларних гласова, за живот достојан човека, за живот без насиља“.
На данашњем протесту говорио је Иван Милосављевић Буки, активиста Млавске војске из Петровца на Млави.
Протест организују опозициони одбори Искорак, Доста је било, Демократска странка, Социјалдемократска странка, Странка слободе и правде, Народна странка, РИИС Исток и Српски покрет Двери.
Блокада булевара у Нишу Нишлије су се и овога пута на протесту против насиља окупиле испред градске куће, одакле се кренуло у протестну шетњу.
Овог пута се шетало нешто краћом рутом и блокирана је једна од главних саобраћајница Булевар Зорана Ђинђића.
На почетку протеста поновљени су захтеви са претходних окупљања.
У Нишу се протест против насиља одржава пети пут, а од прошле недеље уместо суботом одржава се петком.
Окупљање против насиља и у Врању Грађани су изашли на улице и у Врању, на четвртом протесту "Врање против насиља". Окупљање је почело у центру града, одакле је кренула шетња до градске управе.
Протест је посвећен борби против страха, од отказа, промена, страха од права на своје мишљење.
Шетња у Чачку Скуп "Чачак против насиља" почео је у 19 часова код споменика војводи Степи, одакле се, као и претходних пута, кренуло у шетњу.
Према најави, окупљенима су се обратили представници Покрета уједињених фантома, ПУФ.
Протест су подржале градске организације опозиционих странака.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.