Izvor: RTS, 13.Jul.2023, 09:58

Мемедовић није ударио песницом у зид

Саопштење Радио-телевизије Србије поводом тврдњи у вези са случајем новинара и ТВ лица Јована Мемедовића.
Прво да утврдимо две чињенице. Није тачна тврдња председника Управног одбора да је Јован Мемедовић био у сукобу интереса, јер је у складу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << са правилима о заштити конкуренције имао сагласност генералног директора да ради квиз "Потера“. Није тачна ни тврдња председника Управног одбора да је Мемедовић ударио песницом о зид у току разговора са њим.
Линк: Изјава сведока
А сада о фамозном Етичком кодексу.
Радио-телевизија Србије 18. маја упутила је Регулаторном телу за електронске медије захтев да предузме мере како би се или измениле одредбе Етичког кодекса који је донео Управни одбор или цео Кодекс ставио ван снаге, јер није у складу ни са Уставом ни са законима Србије.
Због тог Кодекса Јован Мемедовић морао је да напусти РТС после 36 година рада. Својим незаконитим Кодексом УО је отерао из РТС-а Мемедовића, човека који је заштитно лице наше куће.
По Пословнику о раду Управног одбора Правна служба и генерални секретар РТС-а са правног становишта о актима које УО доноси дају изјаву о усаглашености сваког акта/одлуке са законом, другим прописима и општим и појединачним актима ЈМУ РТС. Управни одбор не само да није разматрао Етички кодекс који су написале стручне службе, него је и одбацио сва њихова упозорења да својим Кодексом крши законе и Устав.
"Ником није допуштено да друштвене мреже или блогове користи за исказивање сопствених мишљења и ставова који би штетили угледу РТС-а или изазвали питања о њиховој независности и непристрасности“ – захтева Управни одбор у свом наметнутом Етичком кодексу у члану 10 ставу 5, супротно члану 49 Закона о јавном информисању и медијима и супротно новинарском кодексу.
Нечувено је што је Управни одбор сам себе изузео из примене Етичког кодекса, па стога за њих не важи правило о сукобу интереса. На њих се не односи ни члан 10 који између осталог каже да се мора поштовати култура и законитост јавног наступа и не смеју износити подаци о пословању, нити давати изјаве које би могле штетити угледу РТС-а, а све што поједини чланови Управног одбора свакодневно раде.
И да, не ради се овде само о Јовану Мемедовићу, него и о будућности РТС-а којем је наметнуто да послује по актима који нису у складу са Уставом, Законом и Кодексом новинара Србије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.