Izvor: RTS, 11.Jul.2023, 21:19

НАТО помно прати ситуацију на КиМ, захтеви Срба непромењени

Први човек НАТО алијансе каже да помно прати ситуацију на Косову и Метохији, да га брину напетости али да је спреман да се у сваком тренутку састане са председником Вучићем са којим је, каже, у редовном контакту. Посредник у дијалогу Мирослав Лајчак након разговора >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << са приштинским преговарачем каже да су договорени први кораци за деескалацију, не наводећи детаље. Захтеви Срба у јужној покрајини који се и даље окупљају испред општина остају непромењени.
Појачане патроле Кфора видљиве су на северу Косова и Метохије дуже од месец дана. Први човек НАТО-а као одговор на кризу раније је најавио слање додатних трупа. Могуће решење кризе види у разговорима.

"У редовном сам контакту са председником Александром Вучићем и спреман да се сусретнем са њим. Забринути смо због раста напетости на Косову, позивамо све стране на деескалацију и уздржавање од свих акција које би могле додатно да повећају напетости у региону. НАТО је присутан на Косову, тамо је Кфор с циљем да осигура безбедност и стабилност људи који живе на Косову. Свој мандат спроводимо на бази непристрасности, НАТО је повећао своје присуство на Косову за још 100 војника, због нестабилности, насиља и напетости чији смо сведоци последњих недеља", каже Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО-а.
Последње недеље у јужној покрајини анализирали су директор Канцеларије за КиМ и амбасадор Русије у Србији. Петар Петковић пренео је Боцан-Харченку да су дешавања последица једностраних потеза Приштине, међу којима је постављање нелигитминих градоначелника и заузимање општинских зграда.
"Подгревање тензија настављено је све учесталијим, неоснованим хапшењима Срба, повећањем броја косовских специјалаца на северу КиМ, као и њиховим нелегалним упадима на територију централне Србије, што представља директно кршење Резолуције 1244 и свих постигнутих споразума. Такви поступци Приштине довели су до озбиљне кризе у покрајини, посебно на северу КиМ, где се српски народ суочава са појачаним насиљем Куртијевих специјалаца", рекао је Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ.
На потезу је Приштина, тако европски план у три тачке тумаче приштински медији. Позивајући се на изворе из Брисела кажу да Лајчак очекује повлачење полиције из општина на северу, као и да градоначелници дужности обављају ван зграда. Наводе да би српска страна то требало да испрати повлачењем грађана који од краја маја протестују испред општина.
Из Брисела нема званичне потврде, сем кратке објаве посредника у дијалогу на Твитеру.
"Имао сам интензивне билатералне разговоре у Братислави са замеником косовског премијера Бесником Бисљимијем на тему смиривања ситуације. Договорили смо се о првим корацима ка остварењу овог циља", каже Мирослав Лајчак, специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине.
Последња криза у јужној покрајини траје од краја маја када су албански градоначелници покушали уз помоћ полиције да уђу у општинске зграде, чему се успротивило локално српско становништво.
Од тада свакодневно протестују испред општинских зграда у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку са захтевима да градоначелници не долазе на посао, да се специјалци повуку са севера и да се на слободу пусте сви ухапшени Срби.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.