Izvor: RTS, 11.Jul.2023, 15:33

Украјина добија специјалне услове за чланство у НАТО-у; Зеленски стигао у Вилњус

Светски лидери на самиту НАТО-а у Вилњусу разговарају о одбрани, одвраћању и подршци Украјини. Кијев жели чланство у Алијанси, али, како наводе званичници, прихвата чињеницу да се не може придружити док траје рат са Русијом. Шеф НАТО-а Јенс Столтенберг поручио је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да је Украјина много ближа НАТО-у и да је време да се то одрази у одлукама НАТО-а. Шведска је такође на ивици чланства, будући да је Турска уклонила свој приговор.
Лидери земаља чланица НАТО-а окупљају се у Вилњусу где данас почиње дводневни самит. Главна тема је захтев Украјине о придруживању НАТО-у.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, коме ће бити продужен мандат на челу Алијансе, рекао је да ће Украјина добити "позитивну и јаку поруку" о свом путу ка чланству.
Ипак, постоје поделе међу 31 чланицом НАТО-а, што значи да Украјини неће бити упућен директан позив за чланство. Конкретно, чланице НАТО-а из Источне Европе подржавају чланство Кијева, сматрајући да је то најбољи начин да се Русија одврати од поновног напада.
Земље попут Сједињених Држава и Немачке су опрезније – страхују да би такав потез могао да увуче НАТО у директан сукоб са Русијом и потенцијално изазове глобални рат.

Међутим, Столтенберг је најавио да ће Кијев добити више војне помоћи и да ће му бити олакшани услови за придруживање Алијанси. Нуди и нови формат за сарадњу, Савет НАТО–Украјина.
Савет НАТО–Украјина требало би да одржи своју прву седницу у среду. Овај савет наликује координационој платформи коју је НАТО имао са Русијом од 2002. до анексије Крима 2014. године.
"Уверен сам да ће то бити позитивна и снажна порука Украјини на њеном путу ка чланству", рекао је Столтенберг пред почетак самита.
И председник САД Џозеф Бајден, који је такође у Вилњусу, потврдио је посвећеност САД источном крилу НАТО-а, након што се састао са литванским председником Гитанасом Науседом.

"Наше обећање да ћемо бити с вама није нас поколебало“, рекао је Бајден.
На самиту би такође требало да буде одобрен први свеобухватни план НАТО-а о одбрани од Русије, први таквог типа од краја Хладног рата.
Москва је, иначе, критиковала дводневни самит. Агенција РИА Новости је цитирала високог руског дипломату са седиштем у Бечу, а који је упозорио да ће се Европа прва суочити са "катастрофалним последицама" ако рат у Украјини ескалира.

Док су чланице НАТО-а сагласне да се Кијев не може придружити током рата, нису се сложили око тога колико брзо би се то могло догодити након тога и под којим условима.
Украјински председник Володимир Зеленски ће присуствовати самиту и вршити притисак на НАТО. Он је на Твитеру навео да украјински војници чувају Европу од "руске агресије".
И док ће Украјина морати да чека на чланство, Шведска је направила крупан корак пошто је Турска подигла рампу на њеном путу, саопштено је синоћ.
НАТО, Северноатлантска алијанса, формиран је 1949. године са циљем, пре свега, да делује као средство одвраћања од претње совјетске експанзије у Европи после Другог светског рата.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.