Izvor: RTS, 10.Jul.2023, 18:06

Још једна оптужница у одсуству за ратне злочине на КиМ

Специјално тужилаштво у Приштини подигло је пред Посебним одељењем Основног суда оптужницу у одсуству, против окривљеног И. Б., за наводно почињене ратне злочине током сукоба на Косову и Метохији.
Специјално тужилаштво саопштава да је против >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << окривљеног И. Б. подигнута оптужница због основане сумње да је починио кривично дело ратни злочин против цивилног становништва.
"Осумњичени И. Б. је оптужен да је током рата на КиМ, од јануара 1998. до 21. јуна 1999. године, у селу Зајм у општини Клина, ступио у српску полицију и војску и као припадник групе стално учествовао у пљачки цивилног становништва и њихових домова тако што је из кућа неких становника узимао драгоцености као што су возила, стока, телевизори и други предмети", наводи се у саопштењу.
Такође, иста особа је наводно учествовала у паљењу кућа у селу Зајм и околним селима, при чему су у једној од запаљених кућа, односно у кући М. А., пронађени спаљени и жртве Б. А. и Б. К.
Окривљени је, наводно, под претњом оружјем у циљу застрашивања, учествовао и у протеривању становника албанске националности из њихових домова.
Истрагама је, тврде из Тужилаштва, пружено довољно релевантних правних доказа који доказују основану сумњу да је окривљени, у дослуху са другим припадницима полиције и Војске Србије, учествовао и допринео извршењу кривичног дела за које је оптужен.
Оптужени је у бекству.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.