Izvor: RTS, 09.Jul.2023, 20:54

Вучић угостио Милатовича на вечери - циљ посете Србији ревитализација политичких односа

Председник Србије угостио је црногорског колегу Јакова Милатовића на вечери у Београду. Милатовић је поручио вечерас на свечаном пријему у Црногорској кући, да долази у Београд "у намери да да допринос ревитализацији политичких односа две земље". Милатовића је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на аеродрому у Београду дочекао први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Милатовић је рекао да је присуство председника Вучића на његовој инаугурацији 20. маја, министра Дачића на Самиту у оквиру Процеса сарадње у југоисточној Европи у Подгорици 27. јуна, и ова прва посета Београду у тако кратком временском периоду управо иду у прилог унапређењу односа две државе.

Указао је на то да је ревитализација политичких односа важна за унапрјеђење економских односа, што има за резултат директне бенефите за привреду и грађане две земље, наводи се у саопштењу из Кабинета црногорског председника.
Милатовић је подсетио да је Србија Црној Гори убедљиво највећи трговински партнер, са робном разменом од 764 милиона евра прошле године, што представља петину укупног промета робе са иностранством.
"Србија је за нас и највеће туристичко тржиште. У 2022. остварено је 435 хиљада долазака туриста из Србије у Црну Гору, што је удео од 21 одсто од укупног броја долазака страних туриста. Када говоримо о структури, највише ноћења остварили су туристи из Србије, и то нешто изнад 3 милиона или 25,5 одсто од укупног броја“, рекао је Милатовић.
Додао је да је Србија прошле године била и највећи страни инвеститор у Црној Гори са 137 милиона евра или 12 одсто укупне вредности страних директних инвестиција, што је у односу на 2021. повећање од 80 одсто.
"Упркос подацима које сам изнео, са Србијом, која је наш најзначајнији економски партнер, Црна Гора нема односе на нивоу амбасадора и то не из техничких разлога, већ политичких, две земље немају заједничке граничне прелазе, као што имамо са Босном и Херцеговином и са Албанијом, платни промет представља озбиљну пословну баријеру, наше Мешовите комисије за решавање ових наизглед техничких питања се не састају годинама уназад, а никада није одржана заједничка седница Влада две земље“, констатовао је Милатовић.
Он је поручио да су, упркос свим изазовима, везе између грађана и привреде Црне Горе и Србије остале јаке и да је стога одговорност али и обавеза на државницима две земље да те односе не ремете, већ да их унапређују.Истакао је да, осим традиционалних веза и блиских односа, Црну Гору и Србију трајно повезују заједнички циљеви, пре свега регионална стабилност и чланство у Европској унији.
"Посвећеношћу овим циљевима дајемо добар замах проевропском развоју Западног Балкана. Уверен сам ће политички односи Црне Горе и Србије ићи узлазном путањом у периоду пред нама и да ће то бити добар замајац за додатно унапређење економских, културних и свеукупних односа“, рекао је Милатовић.Он је указао и на значај јачања веза са заједницом Црногораца у Србији и њихове повезаности са Црном Гором.
Дочек на аеродрому "Никола Тесла"
Председникa Милатовићa на аеродрому "Никола Тесла " у Београду дочекао је први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Дачић је пожелео добродошлицу Милатовићу по доласку у Београд.

"Пожелео сам добродошлицу председнику Црне Горе Јакову Милатовићу, који ће боравити у дводневној званичној посети Републици Србији! Радујем се овом сусрету који ће додатно учврстити традиционално пријатељске односе и сарадњу наших земаља", навео је Дачић на Инстаграму, где је објавио и фотографије са Милатовићем.
У част посете Милатовића, амбасада Црне Горе приредиће вечерас свечани пријем у Црногорској кући у Београду, наводи се у саопштењу службе за информисање председника Црне Горе. 
Како је најављено, Милатовић ће се сутра, уз церемонијални дочек испред Палате Србија, састати са председником Србије Александром Вучићем, а након тога и са председником Народне скупштине Владимиром Орлићем.

Предвиђено је да председник Црне Горе у оквиру посете положи венац на Споменик незнаном јунаку на Авали уз војне почасти, као и да положи цвеће испред Основне школе "Владислав Рибникар".
Посета Милатовића Србији долази након посета Бриселу и институцијама ЕУ и НАТО, а са циљем јачања политичких и економских односа две државе и унапређења регионалне сарадње, додаје се у саопштењу председника Црне Горе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.