Izvor: RTS, 07.Jul.2023, 14:12

Укинут притвор полицајки К. П., тужилаштво предложило условну казну

Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду поднело је Вишем суду у Београду оптужни предлог против полицајке из Ваљева К. П. (41) због сумње да је извршила кривично дело из члана 98. Закона о тајности података јер је неовлашћеном лицу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << доставила документа који су јој поверени и представљају тајне податке са ознаком тајности "поверљиво".
Претходно је тужилаштво одбацило кривичну пријаву против К. П. за кривично дело злоупотреба службеног положаја из Кривичног законика Србије.
Тужилаштво је такође предложило Вишем суду у Београду да се огласи месно ненадлежним и да предмет уступи надлежном Вишем суду у Ваљеву.
Постоји оправдана сумња да је полицајка К. П. 14. јуна ове године, у радно време, преко своје приступне шифре, приступила апликацији "Дневник догађаја" који садржи податке означене ознаком тајности "поверљиво" и извршила преглед евидентираног догађаја.
Затим га је одштампала и фотографисала својим мобилним телефоном, а те фотографије је проследила М. Т., која их је 18. јуна објавила на свом Твитер налогу. На овај начин је, како се сумња, К. П. поверљиве податке учинила доступним неовлашћеном лицу.
Тужилаштво је у оптужном акту предложило суду да окривљену огласи кривом и да јој изрекне условну осуду од седам месеци затвора, са роком проверавања од две године.
Раније данас, тужилаштво је предложило суду да К. П. укине притвор јер је отпао разлог из којег јој је притвор био одређен, а то је да не понови кривично дело у кратком временском периоду, будући да је ПУ Ваљево против ње покренула дисциплински поступак и да је окривљена суспендована, те нема више приступ поверљивим информацијама. Суд је овај предлог усвојио и окривљеној укинуо притвор.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.