Izvor: RTS, 04.Jul.2023, 09:57

Авганистан, талибанске власти наложиле затварање козметичких салона

Талибанска администрација у Авганистану наредила је затварање козметичких салона у року од месец дана, саопштило је министарство за морал, чиме се још више сужавају могућности женама за приступ јавним местима.
Мухамед Садик Акиф, портпарол Министарства >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за превенцију порока и пропаганду врлина рекоа је да је рок за затварање козметичких салона за жене месец дана, наводи се у саопштењу.

Стране владе и званичници УН осудили су све већа ограничења за жене откако су се талибани вратили на власт 2021. године након што су поразили прозападну владу док су се стране снаге повукле.
Како подсећа Ројтерс, прошле године, власти су затвориле већину средњих школа за девојчице, забраниле женама упис на универзитет и спречиле многе жене у афганистанском хуманитарном особљу да раде.
Многа јавна места, укључујући купатила, теретане и паркове, затворена су за жене.
Козметички салони су се појавили у Кабулу и другим авганистанским градовима у месецима након што су талибани отерани са власти крајем 2001., недељама након терористичких напада у САД 11. септембра те године.
Многи салони остали су отворени након што су се исламисти вратили на власт пре две године, али са прекривеним натписима и прозорима.
Западне владе и међународне организације указале су на то су да ограничења за жене ометају сваки могући напредак ка међународном признању талибанске администрације.
Са друге стране, власти у Авганистану поручују да поштују права жена у складу са својим тумачењем исламског закона и локалних обичаја.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.