Izvor: RTS, 02.Jul.2023, 16:58

Демонстранти покушали да запале кућу градоначелника париског предграђа, повређени жена и дете; Бака убијеног младића позива на мир

Пета ноћ нереда и насилних протеста због убиства седамнаестогодишњег младића алжирског порекла у Француској протекла je нешто мирније од претходних. Ипак, ухапшено је 719 особа, а демонстранти су покушали да запале кућу градоначелника париског предграђа Л'ај-ле-Роз. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Повређени су његова супруга и дете. Бака убијеног младића позива на мир и смиривање ситуације.
Током пете ноћи нереда и насилних протеста због убиства тинејџера алжирског порекла, на којег је полицајац пуцао у Нантеру пошто није зауставио своје возило по налогу полиције, ухапшено је 719 особа – 592 мање него претходне ноћи.

У градовима широм Француске било је распоређено 45.000 припадника безбедносних снага. Ноћ је протекла нешто мирније од претходних, али су демонстранти покушали да запале кућу градоначелника једног париског предграђа Венсана Жанбруна.
Нападачи су аутомобилом провалили кроз капију и запалили возило како би се ватра проширила на кућу, саопштио је Жанбрун, који је у време напада био у својој канцеларији.
Када је градоначелникова супруга Мелани Новак покушала да побегне из куће заједно са двоје деце, старости пет и седам година, нападачи су их гађали пиротехничким ракетама. Новак је у покушају да побегне поломила ногу, а повређено је и једно дете.
"У 01.30, док сам био у градској већници, као и током претходне две ноћи, људи су упали у моју кућу и запалили ватру у покушају да запале и кућу у којој су спавали моја жена и двоје мале деце. Приликом покушаја да се заштите и бежећи од нападача, повређени су моја супруга и једно од моје деце", навео је Жанбрун.
Осумњичени још увек нису идентификовани и ухапшени, али је јавни тужилац потврдио да је отворио истрагу о инциденту који се третира као покушај убиства.

Градоначелник Жанбрун, члан француских Републиканаца, добио је јавну подршку бројних колега, а посетила га је и премијерка Елизабет Борн која је напад оценила као "посебно шокантан".
"Нећемо дозволити да насиље прође некажњено", рекла је Борн и позвала да се починиоци пронађу и оштро санкционишу.
Бака убијеног младића: Користе мог унука као изговор Док је јавност шокирана нападом на кућу и породицу градоначелника Жанбрунa, за једну француску телевизију говорила је бака убијеног младића. Позвала је на смиривање ситуације.
"Не желимо да уништавају продавнице, аутобусе и школе. Користе мог унука као изговор. Желимо да се ствари смире. Срце ме боли", рекла је бака убијеног.
Истакла је да верује да ће полицајац који је пуцао бити кажњен, али и нагласила да то не значи да мрзи све остале полицајце.
Председник Француске Емануел Макрон вечерас ће имати састанак са кључним чланова своје владе како би разговарали о протестима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.