Izvor: RTS, 30.Jun.2023, 09:16

Ховенијер: Изненађење и забринутост поступцима владе у Приштини

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је да су Сједињене Америчке Државе веома забринуте због тога што влада Аљбина Куртија не предузима конкретне кораке за деескалацију ситуације у северном делу Косова, према плану у три тачке који је предложила >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Европска унија.
Џефри Ховенијер је подсетио да план поред САД и ЕУ, подржава и Велика Британија, представљајући их као "пријатеље Косова", који су имали "највећу улогу у подршци Косову".
"Земље и институције које су имале улогу у подршци Косову на овој путањи траже од Косова, ове владе, да предузме неке конкретне акције и спроведе овај план ЕУ у три тачке. Изненађени смо, тешко нам је да разумемо зашто нема позитивног одговора и чини се да га неће бити", рекао је Ховенијер у интервју ТВ "Клан".
Међународни план у три тачке захтева деескалацију ситуације на северу, одржавање нових избора и повратак дијалогу за нормализацију односа Београда и Приштине, уз посредовање Европске уније.
Ховенијер није искључио друге последице по владу у Приштини у случају да не одговори на захтеве међународних партнера.
"Јасно је да ће бити неких других последица ако наставимо овим путем где косовска влада не одговара на захтеве свих својих пријатеља из свих земаља које су показале деценију или две посвећеност да Косово заузме своје место у Европи и у евроатлантским структурама", рекао је Ховенијер.
Он је демантовао критичке гласове да су САД оштрије према Приштини него према Београду, рекавши да се од власти у Србији такође тражи да спроведу план у три тачке.
Коментаришући упућивање специјалних јединица косовске полиције у северне општине, Ховенијер сматра да то није најбољи начин да се ситуација држи под контролом и навео, како је рекао, забринутост грађана северног дела око великог присуства полицијских службеника косовских специјалних јединица.
Упркос несугласицама, Ховенијер је рекао да САД премијера Куртија сматрају партнером, али како је рекао, Курти треба да ради на ублажавању ситуације и одржавању нових избора у четири северне општине Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић.
Ховенијер је додао да САД очекују да грађани ове четири општине изађу на изборе и да су у разговорима са локалним Србима на Косову, као и са званичницима Београда.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.