Izvor: RTS, 22.Jun.2023, 21:16

Протести "Србија против насиља" у Смедереву и Ваљеву

У Смедереву је по први пут одржан протест "Смедерево против насиља". У Ваљеву други протест грађана “Ваљево против насиља".
Грађани Смедерева су почели окупљање нешто пре 19 часова код Карађорђевог дуда, где су им се прво обратили драмски >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << писац Иван Лалић и социолог Марко Ољача.

Након говора, грађани су прошетали главном улицом у граду, Карађорђевом улицом.
Полиција је преусмеравала возила, тако да није било прекида у саобраћају.
На Градском тргу у Ваљеву одржан је други по реду протест грађана “Ваљево против насиља”, којем су присуствовали и представници опозиционих партија.
Након читања добро познатих захтева са протеста у Београду, окпљенима  су се обратили Борислав Перишић, доајен ваљевске адвокатуре, Јана Здравковић, уметница и Драган Тодоровић, новинар недељника “Време”. 
Адвокат у пензији Боривоје Перишић (92), поручо је грађанима да су они власници својих живота и да треба да пруже руку и онима  који су вођени аутобусима на митинге власти, јер су  можда били принуђени на то". Предложио је измену закона о посланицима и председнику, уз поруку: Устани Србијо“.
Јана Здравковић рекла је на протесту “да смо потребни деци како би их сколнили од шунда и кича којем су свакодневно изложени и да им показемо оно давно изгубљено и заборављено, слободу и праваду”.
Новинар "Времена“ Драган Тодоровић подсетио је грађане да је на Градском тргу у Ваљеву на Петровдан 1999. покојни Богољуб Арсенијевић Маки организовао митинг против власти.
Тодоровић је дао предлог да се у будућим преговорима о изборним условима тражи да се врати већински изборни систем, истакавши да "док је тако било, радикали нису имали ниједног посланика нигде".
"Тако би и данас прошли лажни људи са лажним дипломама. Гласајмо за човека, а не за партије и вође. Не треба нама сутра, кад оде ова неман, никакав чаробни штапић, већ само да се поштују закони и да институције раде свој посао“, рекао је Тодоровић.

После обраћања говорника уцесници протеста “Ваљево против насиља” одржали  су и протестну шетњу. Технички организатор протеста грађана је Ваљевски покрет отпора.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.