Izvor: RTS, 19.Jun.2023, 12:19

Дуго очекивани сусрет Блинкена и Си Ђинпинга, шта је поручио кинески председник

Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је са кинеским председником Си Ђинпингом, чиме је завршена његова дводневна посета Пекингу, чији је циљ ублажавање тензија између двеју земаља. Си је поручио да су свету потребни стабилни односи Кине и САД, као >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и да Пекинг поштује интересе Вашингтона и не жели да их угрожава.
Састанак са кинеским председником се очекивао и сматрао се кључним за успех Блинкенове посете, али ниједна од страна није желела да потврди сусрет до сат времена пре његовог почетка.
У снимку који је емитовала државна телевизија Си-Си-Ти-Ви, чује се да је Си рекао да "су се две стране сагласиле да се прате кораци који су договорени са председником Џозефом Бајденом на Балију".

У ранији сусретима Блинкена са високим кинеским званичницима, две стране су изнеле спремност за разговоре, али је показано мало воље да се помере са утврђених позиција и неслагања о питањима која иду од тема трговине, до Тајвана, људских права у Хонгконгу, до вежби кинеске војске у Јужном кинеском мору и рата у Украјини.
Си је оценио да су две стране учиниле напредак и постигле договоре о "појединим специфичним питањима", без додатног објашњења.
"То је веома добро. Надам се да ће ваша посета имати успеха и да ћете дати позитиван допринос стабилизовању кинеско-америчких односа", нагласио је Си.
Према извештавању Синхуе, Си је поручио да су свету потребни стабилни односи Кине и САД. "Кина поштује интересе САД и не жели да их доводи у питање", рекао је Си Блинкену.
Блинкен: Договорено да стабилзујемо односе Стејт департмент је саопштио да је Блинкен кинеском председнику пренео да Бајден верује да Вашингтон и Пекинг имају обавезу да одржавају односе, као и да су САД томе посвећене.

Блинкен је рекао и да је са кинексим званичницима договорено да се стабилизују билатерални односи, али да је Сједињеним Државама јасно какав изазов Кина представља.
Блинкен је најважнији амерички званичник који је посетио Кину од кад је Бајден председник и први државни секретар који је посетио ту земљу у протеклих пет година.
Очекује се да његова посета буде позив за нову рунду посета америчких и кинеских званичника, а можда отвори пут и за сусрет два председника у наредним месецима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.